Unngå denne valutafella når du reiser utenlands i sommer

27. juni, 2024

Å betale og å ta ut penger i minibanken når du er på ferie i utlandet blir ofte unødvendig dyrt på grunn av en utbredt valutafelle. Lokale utsalgssteder og banker legger ofte opp til at norske kunder som skal ta ut penger i utlandet, velger å veksle til norsk valuta. Det er så godt som alltid det dyreste alternativet.

Når du betaler med kort eller tar ut penger utenlands, vil du få valget om du ønsker å betale i norske kroner eller den lokale valutaen. Forbrukerrådets råd er enkelt: Du bør alltid betale i den valutaen som blir brukt i det landet du besøker.

–  Er du på ferie i USA, betaler du i dollar. Er du på ferie i Spania, betaler du i euro. Avvis tjenesten om å bli belastet i norske kroner. Du får et litt romsligere feriebudsjett når du bruker den lokale valutaen. Det er alltid lurt, og spesielt nå som kronekursen er såpass svak, sier Nora Wenneberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet. 

Rundt seks til sju prosent dyrere 

Når du velger den lokale valutaen når du tar ut penger eller betaler i utlandet, er det din egen kortleverandør (banken din) som regner om valutaen. Hvis du velger norske kroner, er det den lokale banken eller butikken i ferielandet som setter valutakursen. Normalt tilsvarer den et påslag på seks til sju prosent. Det er nær fire ganger så dyrt som standardkursen til betalingskortene.

På terminalskjermen kan du fort bli villedet av piler, flagg, farger og feilaktige advarsler til å velge den dårligste valutakursen.

– Vekslingstjenesten du blir møtt med, er bare et fordyrende mellomledd. Den har ingen verdi, og betyr penger ut av vinduet for norske forbrukere. Velg alltid «no conversion»  når du får valget mellom «conversion» og «no conversion». Velger du «conversion» kan  beløpet du har betalt bli omregnet med et stort påslag, sier forbrukerjuristen.

Velg alltid den lokale valutaen

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at sju av ti har kjennskap til at det lønner seg å ta ut/betale i lokal valuta på ferie i utlandet. I aldersgruppen 18 til 30 år er det kun halvparten som har kjennskap til hva som lønner seg.

– For alle og alltid har vi ett godt råd: Velg alltid den lokale valutaen. Da blir ferien litt rimeligere, sier Nora Wenneberg Gløersen i Forbrukerrådet.

Thomas Ege

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og økonomi

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker