Google etterforskes etter klage fra Forbrukerrådet
4. februar, 2020
I dag varslet det irske datatilsynet at de starter en etterforskning av hvordan Google sporer brukerne sine. Etterforskningen tar utgangspunkt i en rapport og tilhørende klage fra Forbrukerrådet fra 2018.
Forbrukerrådets undersøkelse viste hvordan Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentakende masing.
Forbrukerrådet har ventet utålmodig på at det irske datatilsynet skulle gå i gang med behandling av klagen.
Foto: John Trygve Tollefsen
– Det er på høy tid at tilsynet nå følger opp. Vi forventer nå at det irske datatilsynet gjør undersøkelser basert på alle punktene i vår klage, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.
Basert på rapporten «Every Step You Take» klagde Forbrukerrådet og syv andre europeiske forbrukerorganisasjoner inn Google for brudd på europeisk personvernlovgivning. Google har sitt europeiske hovedkvarter i Dublin, og det irske datatilsynet har derfor ansvaret for å behandle klagene som er sendt inn.
Google sporer brukerne døgnet rundt
– Google har i årevis lurt brukere til å «akseptere» lokasjonssporing som står på døgnet rundt. Dette har opplagt ikke vært basert på et fritt, spesifikt og informert samtykke, som kreves av personopplysningsloven.
– Når vi har med oss mobilen, sporer Google hvor vi går, hvilken etasje vi er i og hvordan vi beveger oss. Informasjonen om hvor vi befinner oss kan si mye om vår personlighet, seksuelle orientering og religiøse overbevisning, sier Inger Lise Blyverket.
I en lignende sak fra januar i fjor bøtela det franske datatilsynet Google med 50 millioner euro for manglende informasjon og samtykke knyttet til personifisert reklame.
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm