Test av bilbarneseter og beltestoler
28. september, 2022
Forbrukerrådet har testet bilbarneseter på mange ulike kriterier, blant annet beskyttelsesevne ved kollisjon og innhold av kjemikalier. De fleste setene består testene, men noen få stryker på sikkerhet og innhold av kjemikalier.
Vi har testet barneseter både med og uten base, for barn fra opptil 1 år, samt barnesete for de litt større barna fra 4-8 år. Testen er strengere enn europeisk standard slik at du kan velge det aller sikreste setet til barnet ditt.
Når vi vurderte totalscore la vi størst vekt på sikkerhet. Fordi setet kommer i kontakt med barnets hud og barnet kan sutte på setetrekk og lignende, er bilbarnesetene også grundig testet i laboratorium for en lang rekke skadelige kjemikalier som kan gi helseskade eller skade miljøet.
Se alle testkriteriene for hvert enkelt produkt i selve testene.
8 av 10 poeng til beste barnesete til baby
Mange av setene gjør det heldigvis bra i testen. Aller best er setet Silver Cross Dream med base, som får full score på sikkerhet. Setet scorer høyt på både frontkollisjon og sidekollisjon, og gjorde det også svært godt på kjemikalietesten.
Dårligst ut kommer setet Chicco Kiros i-Size. Modellen får 1 av 10 på sikkerhet fordi setet ikke består noen av kollisjonstestene.
Setet Be Safe iZi Go Modular X1 i-Size kommer også langt ned på lista. Modellen gjør det godt på kollisjonstestene, men stryker på kjemikalietesten. Det ble funnet høyt innhold av PAH i dette barnesetet. PAH er stoffer som kan være helse- og miljøskadelige og som hoper seg opp i kroppen.
Les mer om kjemikalietesten i faktaboks til høyre.
Chicco Kiros i-Size var per juli 2022 ikke i salg i Norge. Om du likevel finner setet til salgs brukt eller fordi du allerede har kjøpt dette, anbefaler vi deg å styre unna modellen.
Beltestoler for større barn: Testtaper med høyt innhold av skadelige kjemikalier
Vi har også testet barneseter til de større barna. Setene er beltestoler og passer fra barnet er rundt fire til åtte år.
Best i test av beltestolene er to modeller fra Cybex Solution. Både S i-Fix og Z i-Fix gjør det godt i testene. Disse kan festes med bilens isofix-fester for bedre stabilitet. Stolene beskytter bra både ved front- og sidekollisjon og er lette å montere.
Testens taper er stolen Walser Noemi. Selv om stolen gjør det tålelig godt i kollisjonstesten, ble det funnet svært høyt innhold av flammehemmende kjemikalier. Stolen får derfor strykkarakter.
Dette er stoffer som kan gi alvorlig skade på miljø og helse, og mange flammehemmere er derfor forbudt. Denne modellen fant vi heller ikke for salg i Norge per juli 2022. Om du likevel finner stolen i butikken, på Finn.no eller allerede har kjøpt det bør du vurdere et annet produkt.
— Skal være så enkelt at det ikke er mulig å montere feil
Vi oppfordrer i andre sammenhenger ofte til å tenke på gjenbruk og på å kjøpe brukt, men når det kommer til barneseter veier sikkerheten til barnet aller tyngst, ifølge Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
— Forbrukerrådet fraråder kjøp av brukte bilbarneseter dersom en ikke er hundre prosent sikker på om setet er håndtert forsvarlig, og for eksempel ikke har vært involvert i en kollisjon. Da kan du ikke være sikker på om setet fungerer slik det skal. Det kan få konsekvenser vi vil være foruten, sier Blyverket.
Ifølge Blyverket er montering en faktor du bør legge vekt på, om du skal kjøpe et nytt barnesete.
— Kjøper du et sete som får god score i testen, er du sikret et trygt og lett håndterbart produkt som ikke inneholder skadelige kjemikalier. Dersom setet stadig skal demonteres og monteres på nytt øker risikoen for feilmontering. Et sete skal være så selvforklarende og enkelt å montere at det rett og slett ikke kan monteres feil, sier Blyverket, og understreker:
— Det er det tryggeste, det minimerer sjansen for slitasjeskader på selve setet og det sørger for at hverken barn eller miljø utsettes for skadelige stoffer, sier Blyverket.
Andreas Framnes
Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse
Jarle Oppedal
Leder for innsikt og læring
Om testen
Vi tester setene for kollisjon i høyere hastighet og hardere enn den europeiske standarden.
I tillegg til kollisjonstesten testes setene på hvor enkle de er å montere riktig, på ergonomi og på innhold av kjemikalier.
Små barn skal ikke eksponeres for skadelige kjemikalier og de kan tilbringe lang tid i et barnesete. Setet kommer i kontakt med barnets hud og barnet kan også sutte på setetrekk og lignende. Derfor er vår kjemikalietest streng.
Et viktig aspekt i testen er hvor lett setet er å montere. Noen av setene selges både med og uten base og vi har testet setene både med og uten, fordi setene kan oppføre seg ulikt avhengig av montering. Du finner setene med og uten base i to ulike tester.
Prisen blir ofte nesten den dobbelte dersom man kjøper både setet og basen, men de fleste stolene scorer høyere med base enn uten. Og en base kan redusere risikoen for feilmontering, hvis man ofte tar setet ut av bilen og bærer barnet i det.
Det anbefales at barnet sitter bakovervendt helst til de er rundt fem år. Først da er nakkemuskulaturen utviklet nok til å takle vekten på hodet ved et krasj. At barnet sitter med bøyde ben gjør ikke stolen mindre sikker.
Skadelige kjemikalier
Bilbarnesetene er grundig testet i laboratorium for en lang rekke skadelige kjemikalier som kan gi helseskade eller skade miljøet.
Små barn skal ikke eksponeres for skadelige kjemikalier og de kan tilbringe lang tid i et barnesete.
Setet kommer i kontakt med barnets hud og barnet kan også sutte på setetrekk og lignende. Derfor er vår kjemikalietest streng
Eksempler på noen miljøgifter og andre skadelige stoffer vi har testet setene for er blant annet:
- Ftalater
- Organiske tinnforbindelser
- Formaldehyd
- Bromerte flammehemmere
- Tungmetaller
- PAH (polysykliske aromatiske hydrokarbonder)