HM pålegges å gi informasjon om overproduksjon av klær
22. desember, 2022
Hennes & Mauritz nekter å utlevere tall på hvor mange tonn usolgte klær de sitter igjen med på det norske markedet. Nå slår Klagenemnda for miljøinformasjon fast at kleskjeden plikter å utlevere denne informasjonen til Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender.
På oppdrag fra Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet, har Samfunnsøkonomisk analyse kartlagt omfanget av usolgte klær fra klesbransjen i Norge.
Det resulterte i rapporten Overskudd av klær fra klesbransjen i Norge, der det blant annet kommer frem at det årlig produseres minst 825 tonn overskuddsklær som kleskjedene i Norge ikke får solgt gjennom egne kanaler.
Nektet å utlevere grunnet “forretningshemmeligheter”
I arbeidet med å samle inn data til rapporten nektet kleskjedene About You, Zalando og Hennes & Mauritz å utlevere sine tall på overproduksjon. Sistnevnte mente at mengden usolgte klær ikke er miljøinformasjon. Klesgiganten argumenterte også for at hvor mange tonn klær de ikke får solgt fra egne kolleksjoner er forretningshemmeligheter.
Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender klaget inn alle tre kleskjedene til Klagenemnda for miljøinformasjon, med begrunnelse om at dette er viktig miljøinformasjon som de er lovpålagt å utlevere.
Nemnda behandlet nylig saken og gir medhold til Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender. Det betyr at Hennes & Mauritz nå må opplyse om hvor mange tonn usolgte og overflødige klær kjeskjeden har fra det norske markedet fra 2019 til 2021.
Åpenhet om miljøskadelig overproduksjon
— At en stor aktør som Hennes & Mauritz må informere om hvor mye overskuddsklær de produserer skulle bare mangle. Hvis vi ikke vet omfanget av problemet, blir det umulig å løse. Vi må ha full åpenhet i verdikjeden om miljøskadelig overproduksjon av klær. Vi må vite hvor vi er for å komme dit vi skal, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Blyverket sier at nemndsavgjørelsen legger til rette for at nordmenn kan bruke sin forbrukermakt.
— Åpenhet om slike ting gjør at forbrukere kan ta opplyste valg når de skal handle klær. Når man vet hvilke kjeder som åpenbart ikke har en bærekraftig produksjon kan man velge å bruke pengene sine et annet sted, sier Blyverket.
Overproduksjon er et miljøproblem
— H&M mente at spørsmål om usolgte tekstiler ikke er miljøinformasjon. Klagenemda slår fast at overproduksjon av klær er et miljøproblem. Vi har dermed fått støtte i selve kjernen av arbeidet mot overforbruk, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender (Fivh), og fortsetter:
— Hemmelighold og miljøproblemer er to sider av samme sak. Medholdet i denne saken viser at det ikke lenger hjelper å lukke døra. Her er det mange flere enn bare H&M som kommer til å få utfordringer med å svare for overproduksjonen, sier Bakken Riise.
Dette er et viktig steg i arbeidet med å kartlegge overproduksjonen av klær. Framtiden i våre hender etterlyser at kleskjedene stiller et standardisert krav til registrering og rapportering av overskuddsvarer.
Andreas Framnes
Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft