Forbrukerrettigheter

Reisevettreglene: Forbrukerrådets tips til en problemfri påskeferie

29. mars, 2023

Skal du nyte ferietida i påsken? Vi gir deg en oversikt over dine rettigheter, så påsken får god gli selv om noe skulle skje.

Planlegg turen og vær forbredet, sier Severin Suveren. Og Forbrukerrådet kunne ikke vært mer enig. Før påsken, en høysesong for reise, går av stabelen gir vi deg noen gode råd å ta med deg i sekk, koffert eller bæremeis på årets påskeferie.

Rundt en tredjedel av oss planlegger å dra på påskeferie i år, ifølge Virkes Reisepulsundersøkelse. Rund 20 prosent av de som vil på påskeferie planlegger en utenlandstur, mens resten vil tilbringe påsken i Norge.

– Nøkkelen til en vellykket ferie er god planlegging, enten du skal reise kort eller langt. Ferien kan fortsatt være spontan, selv om gjennomføringen er planlagt, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har tips og råd når du skal på tur, enten du skal nyte påsken på fjellet eller på utenlandstur.

Thomas Iversen.Foto
Foto: Forbrukerrådet

Flyreise

Hvis du skal til utlandet, skal du høyst sannsynlig ut og fly. Med både bagasjekaoset og forsinkelsene i fjor sommer friskt i minne er reiselivsrettighetene viktigere enn noen gang.

– Hvis flyvningen din blir forsinket eller innstilt har du klare og tydelige rettigheter. Rettighetene dine varierer både etter hvor lang forsinkelsen er, og hva som er årsaken til at det har blitt et avvik, sier Iversen.

Han viser til Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator der du kan regne ut rettighetene dine selv:

I tillegg bør du følge godt med frem mot ferie, siden det jevnlig skjer justeringer av avgangstidene flyselskapene opererer med.

Hvis noe hender med bagasjen din, er forbrukerjuristen klar på hva du må gjøre.

– Hvis bagasjen din blir borte eller skadet må du melde fra på flyplassen, sier Iversen. Jeg opplever at folk som venter bare noen dager med å melde ifra sliter med å bli trodd på at bagasjen faktisk ble skadd på flyvningen.

Når du fyller ut informasjon om den skadde eller tapte bagasjen for du en såkalt «property irregularity report» (PIR) med et unikt referansenummer. Denne må du ta godt vare på.

Hotell, hytte og feriehus

Nesten halvparten av påsketuristene i utlandet skal bo på hotell. Hvis hotellet ikke er som avtalt bør du handle raskt.

– Hvis hoteller ikke er som annonsert eller ikke holder mål bør du si ifra til enten hotellet eller pakkereiseselskapet med det samme. Som regel kan feil ved innkvarteringen blir fikset der og da, sier Iversen.

Han understreker at det ikke er noe poeng i å irritere seg over et hotellrom som ikke er som avtalt hele ferien. Da er det mye bedre å gi beskjed med det samme.

– Det samme gjelder hvis du leier feriehus eller hytte. Hvis noe ikke er som avtalt bør du gi utleieren muligheten til å fikse opp, sier Iversen.

Leiebil gir fleksibilitet

For å komme seg rundt på ferien er det mange som leier seg en bil. Leiebil gir  stor fleksibilitet, men krever at du gjør litt forarbeid.  

– Skal du kjøre bil i utlandet, må du sjekke hvilke trafikkregler som gjelder for det landet du reiser til. Både trafikkregler og trafikkultur kan variere stort fra land til land, sier Iversen.

Uansett hvilken reiseforsikring du har når du er i utlandet, må du sjekke at leiebilen er forsikret. Bilen må være forsikret med ansvarsforsikring (TPL) og kaskoforsikring (CDW) gjennom leiebilselskapet. Kaskoforsikring kommer i tillegg, og dekker skader på selve kjøretøyet.

– Kaskoforsikringen gjennom leiebilselskapet har ofte en svært høy egenandel, og vi opplever at mange forbrukere ved utlevering av leiebilen blir skremt til å tegne tilleggsforsikringer som i verste fall er unødvendige, sier Iversen.  

Mange av de beste reiseforsikringene dekker egenandelen på kaskoforsikringen ved skader på selve bilen.

– Mitt beste tips er å sjekke hva forsikringen din dekker før du står i disken og diskuterer med leiebilselskapet, sier Iversen.

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker