En av fire tror ikke det er noe å spare på å bytte bank

27. april, 2023

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at 23 prosent av oss ikke tar bryet med å bytte bank fordi vi tror det er lite å hente. — Timebetalingen på et bankbytte kan vise seg å bli stor, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Mann betaler med kredittkort på nett.Foto
Foto: Colourbox.com

Det kan lønne seg å se seg rundt etter ny bank, noe vi har sett flere eksempler på i media.  

Vi kan lese om blant andre Nikolai som regner med å spare opp mot 35.000 kroner i året på bankbytte. Eller om ekteparet Siv Johanne og Ole Martin som reiste jorda rundt for penger som egentlig var øremerket huslån. 

Ikke sitt stille i båten

Det er imidlertid ikke alle som har like stor tro på et bankbytte, viser Forbrukerrådets siste kartlegging om folks byttevaner av bank- forsikrings-, og pensjonstjenester. Undersøkelsen viser at en av fire avsto fra å reforhandle lånet eller bytte bank fordi de ikke trodde det var mye å spare.  

— For mange ser det ut til å være en høy terskel for å prute med banken, men vårt råd er klart: Sjekk om det lønner seg. Det handler ikke om å betale mindre for et dårligere produkt – det handler om å betale mindre for nøyaktig det samme produktet, sier Inger Lise Blyverket.  

Rentenivået peker for tiden oppover. Men selv om Norges Bank setter opp styringsrenta er det ingen automatikk i at banken din trenger å gjøre det samme.  

Bankene tjener på din lojalitet

Forbrukerrådet frykter at bankene spekulerer i at det for mange forbrukere er en høy terskel for å flytte både lån og innskuddskonto. Om du holder fast på banken din av lojalitetsårsaker kan du glipp av store summer hver måned, påpeker Blyverket.  

Inger Lise Blyverket.Foto
Inger Lise Blyverket. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer

— Vår undersøkelse viser også at en av fire velger å holde på banken fordi de føler seg knyttet til banken sin gjennom et godt kundeforhold. Det er ingen grunn til å være lojal mot banken din, sier Blyverket. 

Nær to av ti av de som reforhandlet eller byttet bank i 2022 mener å spare over 10.000 kroner i året, ifølge undersøkelsen.  

— Det er vesentlige summer, som heller kan hjelpe til på et presset dagligvarebudsjett eller på høye strømregninger, sier hun.  

God timebetaling

Undersøkelsen viser at det fortsatt er noen av oss som avstår fra et bankbytte fordi prosessen er for omstendelig. 12 prosent sier de holder på banken sin fordi et bankbytte tar for lang tid. Det kan likevel lønne seg stort, sier Blyverket: 

— Ja, man må sette seg ned, få oversikt og kanskje bytte kredittkortinformasjon på noen strømmetjenester. Men om man får bedre lånebetingelser og begynner å regne på hva en oppnår i timebetaling for den innsatsen , vil nok de fleste være enige i at å flytte lånet kan lønne seg, sier hun, og legger til: 

— På Finansportalen.no kan du ved noen få tastetrykk gi banken din mulighet til å matche en lavere rente fra en annen bank. Setter banken din seg på bakbeina bytter du bare bank, og det er lettere enn du kanskje tror, sier Blyverket. 

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse

Bytteundersøkelse 2023

Last ned undersøkelsen her

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker