Fire av ti i utsatt aldersgruppe fører budsjett
3. mai, 2023
Nesten fire av ti nordmenn mellom 30-50 år fører budsjett kontinuerlig eller i perioder. — Dette er høyt tall og det tyder på at mange tar grep om egen økonomi. Samtidig er det flere godt voksne som vi tror ville hatt nytte av bedre oversikt over privatøkonomien sin, sier Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.
Et budsjett er et godt verktøy for oversikt over egen økonomi, og for å avdekke unødvendige pengesluk. En fersk undersøkelse utført for Forbrukerrådet har tatt tempen på om nordmenn fører budsjett over privatøkonomien sin eller ikke.
Etablerere ønsker oversikt
På tvers av aldersgruppene, er det tre av ti som oppgir at de fører budsjett. I aldersgruppa 30 – 50 år er det imidlertid flere: Her oppgir om lag fire av ti at de fører budsjett enten kontinuerlig eller i perioder.
At nettopp denne aldersgruppa er flittigere privatrevisorer enn andre er neppe tilfeldig, sier Jensen.
— Dette er gjerne mennesker i etableringsfasen, i barnefamilier med en presset økonomi. Denne aldersgruppen skårer lavt på SIFOs trygghetsindeks, og er blant dem som er verst rammet av dyrtiden. Derfor er det ikke overraskende at dette også er de som ønsker oversikt over privatøkonomien, sier Jensen.
Ifølge SIFOs undersøkelse «Dyrtid under oppseiling II», er andelen økonomiske trygge hushold falt fra 65 prosent under koronapandemien, til 49 prosent i august i fjor. Andelen husholdninger som sliter er mer enn fordoblet. Barnefamilier er blant dem som er særlig utsatte husholdninger.
Eldre bør bli flinkere til å føre budsjett
Blant forbrukere som er over 60 år er andelen vesentlig lavere, og halvparten av de godt voksne mener de ikke behøver det. Flere inkassobyrå har meldt om økning i inkasso i denne aldersgruppen. På bakgrunn av dette oppfordrer Forbrukerrådet flere eldre til få bedre oversikt over sin egen økonomi.
— Det eksisterer mange skjulte pengetyver i hverdagen. Et budsjett vil ikke bare avdekke de små bandittene på kontoutskriften, det vil også i mange tilfeller gi motivasjon til å avstå fra de små fristelsene, som ved månedsslutt kan ende opp i store summer, sier Jensen.
— Et sunnhetstegn
Dette til tross, Jensen er positivt overrasket over enkelte av funnene i Forbrukerrådets undersøkelse.
— Det er et sunnhetstegn at en av de mest utsatte gruppene for dyrtiden også er de som i størst grad jobber for å få oversikt over pengene sine. Det viser at flere i denne utsatte gruppa gjør det de kan for å holde tritt med økte strømpriser, matpriser, bensinpriser og stadig høyere avdrag til banken. Samtidig kunne langt flere også i denne gruppa hatt fordel av å føre budsjett, sier Jensen.
Det er liten forskjell mellom kjønn: Ifølge undersøkelsen fører menn og kvinner i like stor grad budsjett over økonomien.
Betaler du mer enn du behøver?
Fagdirektøren ber deg se nærmere på lånebetingelsene dine.
— Betaler du mer enn du trenger på boliglånet? Det kan du lett finne ut av på Finansportalen.no. Der kan du sammenligne lånene dine og se om du har gode, dårlige eller i verste fall elendige betingelser. Her har du mulighet til å spare mange tusen kroner i måneden, sier Jensen.
Andreas Framnes
Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft