Forbrukerrådets store og små tips til en litt rimeligere hverdag

4. mai, 2023

Styringsrenta justeres opp et kvart prosentpoeng, og ligger nå på 3,25 prosent, enn så lenge. Selv om den største slumpen med penger å spare ligger i boliglånet, forsikringsavtalene dine og strømleverandøren din, kan det likevel være mye å hente ved å se på de små pengetyvene.

Les lista i bunnen av saken.

Det virker som om ingenting spiller på lag med lommeboka for tiden. Styringsrenta går oppover. Boliglånsrenta går oppover (selv om det ikke er en automatikk i det), strømprisene er fortsatt høye, bensinen ligger over 20 kroner literen og handlekurven din koster vesentlig mer enn det den gjorde for bare et år siden. 

Bilde av et glass med sparepenger.foto
Foto: Towfiqu barbhuiyaUnsplash

Tre av ti fører budsjett

Forbrukerrådet har nylig gjennomført en undersøkelse, som viser at tre av ti nordmenn lager budsjett over privatøkonomien sin. Selv om tallet er noe høyere i aldersgruppen 30-50 år (fire av ti), er det fortsatt mange som kunne ha hatt nytte av å få bedre oversikt over hvor pengene havner i løpet av måneden. 

Enten du vil spare hundrelapper eller tusenlapper, er Forbrukerrådets beste råd å se på de store utgiftspostene først (for eksempel boliglånet, forsikringer og strømabonnement). Når rentene stiger er det ekstra viktig å sjekke at du ikke betaler mer enn nødvendig. 

Forhandle betingelsene dine

På Forbrukerrådets finansportal kan du sammenligne renten din med det andre banker tilbyr. Bruk resultatlisten herfra til å forhandle renter med banken, eller flytt boliglånet om du betaler for mye. Her kan du også sammenligne priser på ulike forsikringer.

Bankene har nemlig gode forutsetninger for å innvilge sine kunder bedre betingelser. SSB melder om rekordhøye inntekter, som skyldes at forbrukere får for dårlige betingelser. Dersom banken din velger å ikke komme deg i møte med bedre betingelser, så er det mange andre banker å velge mellom.

På Forbrukerrådets strømportal kan du enkelt se hvilke strømselskap som tilbyr de mest gunstige avtalene.  

Rente, forsikring og strøm er reforhandlet, hva nå?

Når du er ferdig med å forhandle med banken, forsikringsselskapet og strømselskapet ditt, er det likevel mange andre småtriks og tips du kan dra nytte av. Mange bekker små gjør en stor å i et husholdningsbudsjett, og under har du en rekke både små og store tips til en litt rimeligere hverdag:

 

Har du kredittkortgjeld som du ikke klarer å bli kvitt? Ta en prat med banken din, og hør om du kan bake gjelda inn i boliglånet. Det kan lette det umiddelbare presset. 

Mens du har banken på tråden: Har du det billigste boliglånet? Sammenligne renter på finansportalen.no og bytt bank eller reforhandle ved noen tastetrykk. 

Har du sparepengene dine i banken? Sjekk hvilken bank som tilbyr den beste sparerenta på finansportalen.no 

Jobber du (og/eller medlåntager) i staten? Da kan du søke om å få hele eller deler av boliglånet ditt/deres (maks 2.300.000 kr per låntager) i Statens pensjonskasse, som har vesentlig lavere rente enn tradisjonelle banker.  

Har boligen steget i verdi de senere årene? Få en takst på huset, som kan gi deg grunnlag for å reforhandle en bedre renteavtale med banken.

Har du det billigste billånet, hyttelånet, båtlånet, eller MC-lånet, eller kan du få en lavere rente? 

Har du den billigste reiseforsikringen

Har du den billigste innboforsikringen

Har du den billigste bilforsikringen

Har du den billigste husforsikringen

Gå til Finansportalen.no for å sjekke betingelsene dine – kanskje betaler du mer enn du må?

Har du den billigste hytteforsikringen

Har du den billigste hytteinnboforsikringen

Har du den billigste kjæledyrforsikringen

Har du den billigste barneforsikringen

Har du den billigste helseforsikringen

Har du den billigste ulykkesforsikringen

Har du den billigste livsforsikringen

Er du muligens dobbeltforsikret? Sjansen er stor for at du allerede har dekning via jobb, fagforening, medlemsskap eller kredittkort. 

Trenger du boligalarm? Kan du reforhandle eller si opp? Eller velge et billigere abonnement?

Trenger du både Netflix, HBO Max, Viaplay, TV2 Play og Amazon Prime?  Kanskje du har noen av strømmetjenestene inkludert i tv-abonnementet?

Trenger du alle musikkstrømmetjenestene? Kan du si opp? Eller velge et billigere abonnement?

Trenger du lydbok- eller podkast-abonnementene dine? Kan du si opp? Eller velge et billigere abonnement?

Trenger du avis- eller magasinabonnementet ditt? Kanskje det finnes en rimeligere løsning der du kun kan lese nettartiklene?

Trenger du et mobilabonnement med mye data, eller holder det med et litt rimeligere et? 

Er du støttemedlem av et treningssenter, eller er du avhengig av fasiliteter for å trene? Kan du eventuelt bytte til en rimeligere ordning?

Handler du på den billigste matbutikken?

Brød er dyrt. Kan du bake det selv? Kjøper du ferdigkuttet brød som du kan fryse ned og tine opp etter behov? Kanskje butikken din selger gårsdagens brød litt rimeligere? Kaster vi mindre mat er det smart for både lommebok og miljø.

Noen apper og tilbud kan både gi billigere mat og samtidig bidra til å redusere matsvinn (toogoodtogo, for eksempel).

Har du en dyr lunsjordning på jobb? Ved å ta med niste kan du spare en god slump med penger hver måned. 

Planlegg matinnkjøpene dine. Hvis du storhandler en gang i uka fremfor å handle hver dag unngår du å bruke penger på ting du egentlig ikke trenger. 

Gå gjennom kjøpevanene dine. Har du råd til å sprenge budsjettet på dyre merkevarer? Det er ikke alltid kjente merker er de beste. 

Trenger du en stor og/eller dyr bil? Kanskje du kan spare penger på å bytte til en mindre? Trenger du bilen overhodet, eller kan du heller ta kollektivt? Det finnes gode leiemuligheter om behovet skulle melde seg. 

Betaler du for parkingsplass? Er det mulig med gateparkering litt lengre unna?

Hvilke bensinstasjoner tilbyr rimeligst drivstoff, og når lønner det seg å tanke?

Må du kjøpe nytt? Kanskje du finner det du vil ha til en vesentlig lavere pris på Finn eller Tise?

Dersom du må ha nye ting – har du sjekket levetid og om det går an å reparere produktet? Les deg opp på tester, som for eksempel Forbrukerrådets egne tester. 

Er du flink til å vurdere om tingen du trenger/har lyst på kan leies og hvor ofte trenger du den? Kan du leie i stedet for å kjøpe

Trenger du sportsutstyr som du egentlig ikke kommer til å bruke så mye? Se om det finnes utlånsordninger der du bor.

Ta vare på ting og bruk ting lenger. Ikke bytt for kosmetiske skader eller fordi du bare vil ha noe nytt. Det er ikke bra for hverken lommeboka eller for miljøet. 

Går det an å reparere det du vil bytte ut? Ta en prat med forhandleren og hør. Kanskje produktet er innenfor reklamasjonstiden? Da kan du ha krav på å få den reparert – eller pengene tilbake. Sjekk hvilke rettigheter du har her.  

Mangler du verktøy? Sjekk om biblioteket ditt tilbyr hjemlån av verktøy. 

Har du den billigste strømavtalen (hjemme eller på hytta?) Sammenlign avtalen din på strømpris.no

Kaldt hjemme? Kan du installere varmepumpe, etterisolere eller bytte vinduer for å redusere fyringsutgifter? 

Det tilbys nå alternative eierformer for bolig, gjerne kalt leie-til-eie. Fremfor å bruke opp hele husholdningsbudsjettet på å bo, kan dette være et alternativ for å utsette noen av bokostnadene til seinere i livet.

Kan du utsette utenlandsferien? Kronekursen er historisk lav, og prisnivået er høyt.

Må du reise langt og dyrt på ferie? Kanskje du kan nøye deg med billigere hotellovernatting (færre stjerner)?

Har du prøvd staycation? Ferie i egen by kan være et godt alternativ. Når alle andre er utenbys er det vesentlig kortere køer, det er stille og rolig, og som regel enklere å finne parkering. 

Nabogo og KINTO er apper som kobler passasjerer med sjåfører, både for pendling og for enkeltturer. 

Flere nettsider sammenlikner tilbud fra flere reiseoperatører samtidig – f.eks Finn.no/reiser eller Momondo

Vær kritisk til forsikringene som selges på nettsidene til reiseoperatørene (kjøp reiser med kredittkort, og kanskje du har reiseforsikring allerede?)

Vær kritisk til forsikringene som bilutleiere tilbyr. Ordinær reiseforsikring og reiseforsikringen på kredittkortet dekker gjerne det samme som utleieselskapets forsikringer. Vær forberedt på at de som utleverer leiebilen til deg vil forsøke å selge deg de samme forsikringene som de ville selge til deg ved booking av leiebilen.

Ha ansvarsforsikring (TPL, TPLP, TI, TPI) som del i leiebilforholdet. Den inngår i grunnleieprisen når du leier bil i EU/EØS-området, men ikke nødvendigvis utenfor. 

Fotografer leiebilen fra flere vinkler (også innvendig) når du henter den. Om noe skulle inntreffe har du dokumentert tilstanden på bilen da du først hentet den. 

Har du en formue i boden, loftet eller garasjen? Eier du ting du ikke lenger har behov for, eller ting du kan klare deg uten en stund kan du selge noe av det på Finn, Tise eller lignende.

Eier du bil kan du leie den ut gjennom ordninger og apper. 

Har du feriepenger til gode hos tidligere arbeidsgiver? Kan du be om å få dem utbetalt?

Har du et eller flere sparetrekk som kan stoppes i en periode der økonomien ikke strekker til? 

Eier du bolig, fritidsbolig eller båt? Da kan du leie dette ut når du drar på ferie. 

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker