Forbrukerrådet forventer at regjeringen holder løftet sitt om å behandle forslaget til ny husleielov nå

18. oktober, 2024

Forbrukerrådet har klare forventninger til at regjeringspartiene holder løftet om å behandle lovforslaget om ny boligleielov i denne stortingsperioden. – Én million leietakere har ventet lenge nok, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

I dag overleverte Husleielovutvalget sluttrapporten til kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp). Utvalget har tidligere levert en delrapport på oppsigelsesvern, mens sluttrapporten har tatt for seg resten av loven.

Ingen grunner til å vente med lovbehandlingen

I forslaget til statsbudsjettet tidligere denne måneden kommer det fram at regjeringen ikke ser for seg  å behandle lovforslaget i denne stortingsperioden.

– Vi har klare forventninger til at regjeringspartiene holder løftet sitt om å behandle den første delen av lovforslaget i denne stortingsperioden. Lovutvalget har gjort en god jobb og gjennomført arbeidet helt etter planen. Vi ser ingen grunner til at regjeringen skal utsette å behandle et lovforslag som kom i januar i år, og som har vært på ordinær høring, sier Inger Lise Blyverket.

Inger Lise Blyverket.Foto
Inger Lise Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen

Å leie bolig må bli like trygt som å eie

I dag leier én million nordmenn, halvparten av dem langtidsleier. Andelen som vil leie bolig vil øke i årene som kommer. 

– Nå haster det med å få på plass en revidert husleielov som gir alle dem som leier bedre botrygghet og stabilitet. Vår undersøkelse viser at én av tre leietakere flyttet på grunn av forhold de hadde liten eller ingen kontroll over forrige gang de flyttet. Én av tre barnefamilier er utrygge på om de får fortsette å leie sin nåværende bolig, sier Inger Lise Blyverket. 

Forbrukerrådet mener å leie bolig må bli et like trygt alternativ som å eie. 

– Nå er det opp til regjeringen å få gjennom det nye lovforslaget, sånn at alle dem som leier får den husleieloven de trenger og fortjener, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket. 

Thomas Ege

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og økonomi

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker