Test av airfryere: Varm maten, ikke hånden

18. desember, 2024

En liten og rimelig modell og en noe større og dyrere modell vinner Forbrukerrådets test av airfryere. Testtaperen risikerer du å brenne deg på.

Airfryere er på mange ønskelister denne jula. Produktet er blitt populært fordi den kan være mer energieffektiv enn en tradisjonell stekeovn. Den kan tilberede maten raskere og kan gi et sunnere resultat, fordi den krever lite eller ingen matolje. 

Illustrasjonsbilde av en airfryer på en rotete kjøkkenbenk.foto
Foto: Forbrukerrådet/ICRT

Forbrukerrådet har testet 26 ulike airfryere, der vi blant annet har sett nærmere på hvor gode de er på tilberedning av pommes frites, kyllinglår og vårruller, hvor lette de er å håndtere, energiforbruk, kvalitetsinntrykk, sikkerhet og støynivå. 

Airfryere kommer i mange varianter, og varierer mellom én eller to skuffer, mellom 3,5 til 11 liter i volum, og forskjellige ekstrafunksjoner.  

En tradisjonell stekeovn har 6 til 10 ganger større volum å varme opp enn en airfryer. Energiforbruket vil derfor være lavere hos airfryerne. Likevel ser vi store variasjoner blant modellene på hvor effektive de er til å varme opp maten vi har testet for. 

En rimelig modell og en litt dyrere modell på topp

Vinnerne av testen er Philips 2000 Series 4.2 L og Ninja Foodi Dual Zone

Philips-maskinen er den billigste i toppsjiktet og er testens beste på energibruk, brukervennlighet, oppbevaring og støynivå. Den presterer også godt på tilberedning og får særlig god score på steking av kyllinglår. Modellen gir et godt kvalitetsinntrykk og scorer godt på sikkerhet.

Den er relativt billig, lett og liten i forhold til de andre produktene, og selv om den ikke får beste score på tilberedning og stekeresultat, gjør den det bedre enn de fleste andre.  

Produktfoto av airfryer-testvinnerne fra Philips og Ninja.foto
Testvinnerne fra hhv. Philips og Ninja. Foto: Forbrukerrådet/ICRT

Airfryeren fra Ninja er betraktelig større med to skuffer og skiller seg ut med utmerket matlagingsevne, enkel bruk og middels energiforbruk generelt, men lavt energiforbruk på tilberedning av kyllinglår.

Denne modellen tilbereder maten jevnt og raskt, gir god smak og tekstur på pommes frites, vårruller, og kyllinglår og har en brukervennlig design og innstillinger.

På bunn: Gorenje

Gorenje AF1409DB ender nederst i testen vår. Produktet presterer spesielt dårlig på kvalitetsinntrykk, sikkerhet og brukervennlighet. Designet gjør også rengjøringen vanskelig.  

Airfryeren presterer ok på tilberedning og er blant de beste når det kommer til energiforbruk under steking.

Den oppnår god score under steking av kyllinglår og vårruller, men er ikke like pålitelig når det kommer til pommes frites, der maten blir stekt ujevnt.

Produktfoto av airfryertest-taperen fra Gorenje.foto
Testtaperen fra Gorenje. Foto: Forbrukerrådet/ICRT

Produktet er blant de minste i testen og utløserknappen blir varm under tilberedning. Risikoen for å brenne seg på produktet er høy og den anbefales derfor ikke.

Trenger jeg en airfryer?

En airfryer kan være et godt alternativ dersom du for eksempel bor på hybel og ikke har tilgang til en tradisjonell stekeovn, eller om det er få personer i husholdningen. Airfryeren varmes raskt opp, den kan bruke mindre strøm, maten kan bli sunnere og mange av modellene lar seg enkelt vaske i oppvaskmaskinen. 

Det er likevel enkelte ting du bør ta med i vurderingen før du går til innkjøp. 

De fleste modellene har en relativ liten beholder, så dersom du skal lage mye mat, er sjansen stor for at du må varme opp maten i flere omganger. Da går fort strømregningsvinningen opp i spinningen. 

Generelt vil de med størst volum bruke mest energi ved oppvarming. Energiscoren i testen viser hvor effektiv maskinen er på å varme 100 g av ulike typer mat.  

Dersom du ønsker en modell med mange funksjoner og god kvalitet, kan en airfryer bli en relativ kostbar investering. Dersom målet er en lavere strømregning kan det med andre ord ta lang tid før airfryeren er «nedbetalt» gjennom strømsparing alene. 

(Vår danske søsterorganisasjon Forbrugerrådet Tænk skriver mer om dette her.)

I tillegg har en airfryer kortere levetid enn en tradisjonell stekeovn, som gir mer el-avfall. 

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse

Om testen

Vi har testet 26 airfryere, hvor maten tilberedes ved hjelp av varmluft.

Airfryerne er testet på et laboratorium hvor vi har undersøkt deres evne til tilberedning, tilberedningstid, energiforbruk, brukervennlighet, rengjøring og sikkerhet. 

Vi har blant annet testet hvor gode airfryerne er til å tilberede pommes frites, kyllinglår og vårruller med tanke på smak og energiforbruk. 

Airfryerne i testen er utvalgt basert på nyere modeller og modeller tilgjengelig på kjente nettsider (Elkjøp, Power, Komplett, Kitchen, Jernia, Clas Ohlson, Jula). 

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker