Nye triks fra strømselgerne
22. oktober, 2014
Blir du oppringt med tilbud om en ny strømavtale som bedriftskunde, bør du være på vakt.
Har du et enkeltmannsforetak, er sjansen stor for at en strømselger ringer deg, for å overtale deg til å kjøpe strøm som næringslivskunde. Flere selgere av strøm, blant annet Hafslund og Norgesenergi, prøver nå å få privatpersoner til å inngå bedriftsavtaler for egen bolig. Det kan bli dyrt, selv om det høres billig ut.
Momsfri lokkepris
Selgerne kan friste med strømpriser til noen og tjue øre, altså langt under det man tilsynelatende betaler som privatkunde. Det er bare én hake: Når de selger til næringslivskunder, oppgis prisen uten moms. Legger man på 25 prosent moms, blir strømprisen omtrent den samme som det husholdningskunder betaler. I tillegg kommer et påslag, pluss el-sertifikatkostnader. Dermed er det lite eller ingenting å spare. Det kan faktisk bli dyrere, i tillegg blir jussen mer komplisert.
Kontraktene som tilbys, har ofte lang bindingstid som det kan bli dyrt å komme ut av. Bedriftskunder har heller ikke angrerett. Det gjelder også andre tariffer og betingelser for nettleie til næringslivskunder enn til privatkunder. Bedriftskunder faktureres dessuten forskuddsvis etter et beregnet forbruk, noe som kan gi økt pris. Går strømselgeren konkurs, vil du tape pengene som er forskuddsbetalt.
Strømlurer seg selv
Det er likevel ikke sikkert at strømselgernes siste fremstøt er så smart.
Forbrukerrådet mener at forbrukerkjøpsloven og praksis fra Forbrukertvistutvalget viser at strømavtaler inngått av enkeltpersonforetak, men der privatpersonen er reell bruker, kan betraktes som forbrukerkjøp. Dette betyr at forbrukerne kan ha sine rettigheter i behold.
Forbrukerrådet vil uansett advare mot å inngå slike kontrakter.