Forbrukerpolitikk
Vi jobber aktivt med å påverke styresmakter og næringsliv i ein forbrukarvennleg retning gjennom dialog, påverknadsarbeid og utreiingar.
Verdt å få med seg
Våre prioriteringer
Det må bli enklere å velge miljøvennlig, styrke rettighetene ved sirkulære forretningsmodeller og gjøre det tryggere, enklere og billigere å reparere, kjøpe brukt og leie.
Rapporter
Se alle rapporterBærekraftige matsystemer
Innspill til regjeringens arbeid med mer bærekraftige matsystemer
Tester
Høringer
Forbrukerrådets innspill til stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge
Forbrukerrådet viser til høring om stortingsmelding om bærekraftsarbeidet med frist 15.10, og ønsker her å komme med våre innspill til dette arbeidet. God forbrukerpolitikk er god bærekraftspolitikk: Hvis ikke forbrukerperspektivet er med vil det også bli vanskelig å oppfylle flere av bærekraftsmålene.
Forbrukerrådets høringsuttalelse til økodesignforskriften
Forbrukerrådet kommer med sitt innspill til Økodesignforskriften (2024 06665-7).
Se alle høringer
Høringssvar om naturrisiko for næringer, sektorer og samfunn i Norge
Forbrukerrådet har gitt innspill til Naturrisikoutvalgets «I samspill med naturen» (NOU 2024:2).
Forbrukerrådets innspill til ny styringsavtale for Enova
Enova kan spille en enda viktigere og mer avgjørende rolle for arbeidet med energieffektivisering dersom de får et mer forbrukervennlig mandat og støtteordninger som kommer flere forbrukere til gode.
Høringssvar: Forbrukerrådets høringsinnspill til NOU 2023:18 Genteknologi i en bærekraftig fremtid
Forbrukerrådet viser til at Klima- og miljødepartementet den 21.11.2023 sendte genteknologiutvalgets utredning NOU 2023:18 Genteknologi i en bærekraftig fremtid på alminnelig høring.
Høringssvar til NOU 2023:25 om «Omstilling til lavutslipp. Veivalg for klimapolitikken mot 2050».
Forbrukerrådet mener at utvalget undervurderer hvordan dyrtiden både begrenser forbrukernes mulighet til å ta miljøvennlige valg og også snevrer inn det politiske handlingsrommet for å innføre kostnadskrevende tiltak. Forbrukernes rolle må vektlegges langt høyere enn i dag, skal vi nå klimamålene.
Høringssvar til endring av forbrukerklageforskriften – gebyr og verdigrenser
Forbrukerrådet viser til høring om endring av forbrukerklageforskriften. Forskriften gjelder innføring av saksbehandlingsgebyr og verdigrenser for tvister som behandles av Forbrukertilsynet og Forbrukerklageutvalget.
Høringssvar til EU-kommisjonens forslag til direktiv om rett til reparasjon av varer (R2R: Right to repair)
Forslaget vil være et viktig første skritt på veien mot en omlegging fra en lineær økonomisk tankegang basert på «bruk-og-kast», til en sirkulær økonomi hvor ressurser i mye større grad gjenbrukes, ombrukes og resirkuleres.
Høringssvar: Ekspertutvalgets rapport om klimavennlige investeringer
Forbrukerrådet mener at ekspertutvalget har levert en solid og god rapport, og kan slutte seg til mange av utvalgets anbefalinger, men det er en åpenbar svakhet ved rapporten at forbrukerperspektivet ikke er særlig fremtredende. Forbrukerrådet ønsker i dette høringssvaret å fokusere på hvordan man kan legge bedre til rette for at også norske husholdninger og forbrukere skal kunne bidra i det grønne skiftet, og presenterer noen forslag til mulige tiltak.
Høringssvar: Om gjennomføring av EU-regelverk om bærekraftig finans
Finansdepartementet ber den 30. oktober 2020 om innspill til forslag fra Finanstilsynet om å gjennomføre to EU-forordninger om bærekraftig finans. Forordningene er ledd i gjennomføringen av EUs handlingsplan for bærekraftig finans.
Høringssvar: Forbud mot enkelte plastprodukter
Forbrukerrådet ønsker med dette å svare på høring om nasjonalt forbud mot enkelte plastprodukter for å overholde krav i EUs direktiv om plastprodukter og Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.
Kontaktinformasjon
Andreas Framnes
Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft