Å handle på kreditt kan bli dyrere enn du tror
28. november, 2024
Julehandelen står for døra. Er økonomien stram er det fristende å trekke kredittkortet for å betale for gaver og mat. Det kan fort bli dyrere enn du tror, dersom du ikke betaler raskt. I verste fall risikerer du å betale på kreditten i 15 år.
I slutten av oktober var den samlede usikrede forbruksgjelden i Norge på 171 milliarder kroner, viser ferske tall fra Gjeldsregistret. Det er den høyeste målingen siden covid-nedstengingen i mars 2020.
Tallene viser også at en stor andel nordmenn har rentebærende gjeld, altså at de ikke betaler tilbake kredittkortgjelden i sin helhet før rentene begynner å løpe. Denne gjelden er fryktelig dyr.
Høye renter og høye priser er med på å forklare den store forbruksgjelda.
Selv om tilbudene i førjulstida kan friste, kan julehandelen på kreditt ende opp med å koste deg dyrt i det lange løp. Se utregning nederst.
– Prøv så lenge du kan å unngå å bruke kredittkortet til å betale for et forbruk du ikke har penger til. Renta på kredittkort er oftest på godt over 20 prosent. Hvis du ikke betaler hele beløpet ved forfall, kan gavene du kjøpte på tilbud bli mye dyrere enn før-prisen når rentene begynner å løpe, sier Guro Sollien Eriksrud, fagansvarlig for forbrukerøkonomi i Forbrukerrådet.
Hun understreker at mange bruker kredittkortet på en god måte.
– Hvis du for eksempel aldri bruker mer kreditt enn du har stående på brukskontoen, og bruker den på å betale tilbake hver måned, er kreditten gratis.
Våg å ta praten
Har du det trangt økonomisk kan du ta praten med dem rundt deg om at julegavene blir færre i år.
– Folk som er glad i deg vil ikke at du skal havne i en vanskelig situasjon ved å kjøpe gaver til dem. Naturlig nok sitter det veldig langt inne for mange å gjøre det. Men jeg vet om mange som blir veldig letta når de har gjort det. Prioriter heller gaver til barna, og undersøk om det finnes gaveordninger fra ideelle organisasjoner eller mulighet for å søke støtte fra Nav hvis du ikke har penger.
Hvis du allerede har kredittkortgjeld du ikke klarer å betale tilbake i sin helhet, bør du bruke Finansportalen til Forbrukerrådet for å undersøke om du kan få lavere renter et annet sted. Mange som har gjeld på kredittkort og handlekontoer kan spare veldig mye ved å refinansiere til et forbrukslån eller i boliglånet.
– Bare pass på at refinansiering ikke blir en sovepute og en anledning til å ta opp mer kreditt. Legg en god plan for å betale tilbake så raskt som mulig og unngå kredittgjeld i framtida, og be om hjelp om du trenger det. De som tilbyr kreditt er naturlig nok tjent med at vi ikke tar inn over oss hvor dyrt det egentlig er.
«Tilbud»: Tredobbelt pris
Forbrukerrådet tar utgangspunkt i en person som har brukt opp en kreditt på 50 000 kroner, og vanlig praksis for nedbetalingskrav. Effektiv rente er på 25 prosent.
Når regningen på 50 000 kroner kommer, velger vedkommende å betale minstesummen på tre prosent av kreditten. Første avbetaling er da på 1500 kroner. Vedkommende fortsetter å betale minstesummen helt til tre prosent tilsvarer under 500 kroner. Da krever banken et minstebeløp på 500 kroner.
Det tar da 14 år og 9 måneder å betale tilbake kreditten, og du har betalt 137 841 kroner tilbake på et lån på 50 000 kroner.
Finn og sammenlign lån på Finansportalen til Forbrukerrådet
Finansportalen er Forbrukerrådets sammenligningstjeneste for blant annet banktjenester. Der finner du enkelt oversikt over hvilke banker og finansforetak som tilbyr den laveste renta på kredittkort og forbrukslån. For forbrukslån kan du søke om lån eller forhandle med banken din direkte på nettsiden.
Thomas Ege
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og økonomi