Forbrukerrådets solkremtest for 2023

26. juni, 2023

Selv om det aller viktigste rådet om solkrem er å bruke den før du skal ut i sola, bør du likevel ikke være likegyldig til hva du smører på deg eller barna dine. Heldigvis får 14 solkremer grønt fjes i Forbrukerrådets solkremtest for 2023.

Glad jente med solhatt og to klatter med solkrem i kinnene foran et vann.foto

I Forbrukerrådets solkremtest for 2023 får solkrem fra blant andre Änglamark, Dermica og Derma best score. De er svanemerkede og helt fri for skadelige kjemikalier.

Solkremer fra kjente produsenter som Vichy, Garnier Ambre Solaire og Piz Buin får rødt fjes fordi de inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende.

Godt utvalg av gode solkremer

Det aller viktigste du gjør før du skal ut i sola er å smøre deg med solkrem – uavhengig av resultatene i Forbrukerrådets solkremtest for 2023. Skal du imidlertid gå til innkjøp av ny solkrem, trenger du heldigvis ikke å lete lenge etter en av vinnerne i testen.  

Hele 14 solkremer kommer godt ut av årets solkremtest fra Forbrukerrådet. Blant testvinnerne finner du fire produkter fra Derma, tre produkter fra Dermica og to fra Änglamark. 

Produktfoto av tre solkremer med grønt fjes i Forbrukerrådets solkremtest for 2023.foto

Velger du en av disse, eller en annen solkrem med grønt fjes fra Forbrukerrådets solkremtest for 2023 er du sikret et produkt uten mistenkt hormonforstyrrende stoffer, eller miljøskadelige og allergifremkallende stoffer.

Les hele testen her

Testtapere kan bli forbudt

Fire solkremer får gult fjes fordi de inneholder enten allergifremkallende stoffer, miljøskadelige stoffer, parfyme, stoffer på nanoform – eller en kombinasjon av disse. Hele 29 solkremer får strykkarakter og rødt fjes fordi de også inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende.

Produktfoto av tre solkremer med rødt fjes i Forbrukerrådets solkremtest fra 2023.foto

Blant testtaperne finner vi produkter fra store og kjente merker, som Garnier Ambre Solaire, Piz Buin og Vichy.

Solkremene på bildet over inneholder alle det mistenkte hormonforstyrrende stoffet octocrylene, som nylig har fått strengere regulering (se faktaboks for mer informasjon).

Det betyr at flere av solkremene i årets test faktisk risikerer å bli forbudt når nytt regelverk trer i kraft.

Les mer om de problematiske stoffene (og hvorfor de er problematiske) i faktaboks.

Ny solkrem? Kjøp en av testvinnerne

— Det er problematisk at produsenter fortsatt tilsetter skadelige stoffer i produktene sine når det åpenbart går an å lage en god solkrem uten. Heldigvis finnes det et relativt godt utvalg av solkremer uten skadelige stoffer, slik at du slipper å få allergifremkallende stoffer og mistenkt hormonforstyrrende stoffer rett på huden, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet. 

Inger Lise Blyverket.Foto
Inger Lise Blyverket. Foto: Forbrukerrådet

Hun understreker at man fint kan bruke fjorårets solkrem dersom den lukter og ser normal ut.

— Lukt på den, og kjenn på konsistensen. Så lenge du har oppbevart den mørkt og ute av varmen, og den ser og lukter som da du kjøpte den kan du fint bruke den i år også. Er du usikker og vil kjøpe ny, anbefaler vi at du går for en med grønt fjes, eller en med Svanemerket, sier Blyverket. 

Gode miljøalternativ

Norske forbrukere ønsker å leve mer bærekraftig, og ved å velge en solkrem med grønt fjes i testen er du også sikret et godt miljøalternativ, ifølge Blyverket. 

— Testvinnerne har ingen miljøskadelige stoffer, og er dermed et godt alternativ for deg som tar miljøet med i betraktningen når solkremen skal kjøpes inn. Alle testvinnerne får du tak i på norske apotek, i dagligvarebutikken eller på nettet, sier Blyverket, og legger til:

– Kjøp solkremen før du reiser – det er ikke sikkert tax-free-en har solkrem uten problematiske stoffer.

Les hele testen her. 

Lyst til å vite mer? Hør siste episode av podkasten Life Hacks:

Slik tolker du testresultatene:

Symbol Forklaring
Grønt smilefjes.Illuastrasjon Inneholder ingen mistenkt hormonforstyrrende stoffer, ingen miljøskadelige eller allergifremkallende stoffer og ingen parfyme eller stoffer på nanoform
Gult smilefjes.Illustrasjon Inneholder enten allergifremkallende stoffer, miljøskadelige stoffer, parfyme, stoffer på nanoform – eller en kombinasjon av disse.
Gult smilefjes.Illustrasjon Inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, og noen inneholder også allergifremkallende stoffer, miljøskadelige stoffer, parfyme og stoffer på nanoform.
Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Om testen

Testen er utført dels i samarbeid med danske Forbrugerrådet Tænk. Alle solkremene har faktor 30, unntatt en solkrem som har faktor 25. Den er med fordi den er fra en stor produsent.

Kremene er kjøpt inn i Norge eller Danmark våren 2023.

Kun produkter du får kjøpt i Norge er med i Forbrukerrådets solkremtest for 2023.

29 av solkremene i testen får rødt fjes fordi de inneholder mistenkte hormonforstyrrende stoffer (les mer om hormonforstyrrende stoffer i faktaboksen under).

Testen er en deklarasjonstest. Det betyr at det gjøres en gjennomgang av kjemikaliene som står på ingredienslisten for å se om de er allergifremkallende, miljøskadelige eller mistenkt hormonforstyrrende og om kremene inneholder parfyme eller stoffer på nanoform.

Det er ikke gjort en laboratorieanalyse, og solkremen er ikke testet for faktor.

Bruk solkrem!

Solkrem er svært viktig for å unngå solskader. Kreftforeningen har laget en oversikt med fem solsmarte råd, som Forbrukerrådet stiller seg bak:


• Begrens tiden i sterk sol
• Oppsøk skygge
• Bruk klær, noe på hodet og solbriller
• Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere
• Ikke bruk solarium


Last ned Kreftforeningens solråd-plakat her.

Hormonforstyrrende stoffer

Vi eksponeres for hormonforstyrrende stoffer fra en rekke kilder, som hudpleie, kosmetikk, klær og elektronikk. Denne cocktailen av stoffer kan virke sammen, og utgjøre en helserisiko.

Det har lenge vært kjent at en del stoffer kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr, og gi hormonforstyrrende effekter. Stoffene kan etterlikne, øke eller hemme virkningen av kroppens naturlige hormoner.

Fostre er spesielt sårbare for hormonforstyrrende stoffer i de tidsperiodene når hormonstyrte organer eller kjertler utvikles.

Kjønnsutviklingen kan bli forstyrret, noe som kan gi nedsatt fruktbarhet både hos mennesker og dyr. Det er også mistanke om at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke stoffskiftet, utvikling av nervesystemet og immunforsvaret.

En rekke stoffer er regulert i solkrem og annen kosmetikk fordi de har hormonforstyrrende effekt, og regelverket er stadig i endring.

Siden i fjor sommer er det besluttet at flere stoffer får strengere regulering, blant annet stoffene Octocrylene, Homosalat og Benzophenone-3 som vi har funnet i flere av solkremene i årets test: 

Endringer i reguleringen av UV-filtrene benzophenone og octocrylene – regjeringen.no

Ny regulering av BHT og UV – filteret HAA299 samt endringer i reguleringen av UV – filteret homosalat, fargestoffet Acid Yellow 3 og resorcinol i kosmetikk og kroppspleieprodukter | Mattilsynet

Hva er coctaileffekten?

Cocktaileffekten handler om hvordan kjemikalier kan virke sammen.

Summen av kjemikaliene man utsettes for, fra mange ulike kilder, kan gi en helseskadelig effekt, selv om hvert enkelt stoff alene ikke gir den samme helseskadelige effekten.

Hvis to eller flere stoffer virker på samme måte, så er det stor enighet blant forskerne om at mengdene av hvert enkelt stoff kan summeres og gi effekt selv om mengden av hvert enkelt stoff ikke alene kan fremkalle den samme effekten.

Enkelte ganger tas det høyde for cocktaileffekten i kjemikaliereguleringen, men ofte ikke. Mange stoffer som bare mistenkes å ha helseskadelig effekt er heller ikke regulert, og tas dermed ikke med i beregningen.

Stoffer på nanoform

EU har godkjent bruken av noen kjemikalier på nanoform i kosmetikk.

EU vurderer at dette er trygt så lenge produktet blir brukt på uskadet hud og ikke som aerosolspray.

I vår test gir vi solkrem som inneholder stoffer på nanoform gult fjes og ikke grønt.

Det er fordi hvis du har eksem, sår hud eller andre skader i huden, bør du styre unna. Det kan være vanskelig å vite på forhånd om barn får skrammer eller sår i løpet av en solfylt dag.

En enkel måte å unngå nano på er å kjøpe svanemerket solkrem som ikke tillater dette, eller å se på ingredienslisten hvor «nano» skal stå etter stoffets navn.

Solkrem for barn

I årets test har vi med noen kremer som spesifikt merket «Barn» eller «Kids».

Regelverket for solkrem har ikke egne bestemmelser for produkter som rettes mot til barn. Det er derfor ingen automatikk i at produkter med slik merking er bedre alternativer å smøre på ungene.

Vi anbefaler solkremene som får grønt fjes i testen til barn. 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker