De billigste blant de beste: Test av glutenfrie, grove rundstykker
14. september, 2023
Forbrukerrådet har testet 12 ulike grove og glutenfrie rundstykker. Testvinnerne er blant de rimeligste, mens testtaperne er blant de dyreste. — Igjen ser vi at pris ikke nødvendigvis henger sammen med hvor sunt et produkt er, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.
Glutenfrie produkter har lenge hatt et rykte på seg for å være dyre og lite næringsrike, men, butikkhyllene byr nå på flere sunne varianter av grove og glutenfrie rundstykker enn før. Det viser seg likevel at flere produsenter henger etter, og bruker blant annet stivelse og andre ingredienser vi hverken klarer å uttale eller å forstå.
Sunne og rimelige testvinnere
Testvinner og eneste produkt med full pott, er Hatting Glutenfri Grovt Sandwichbrød. Rett bak følger Goodly Baguette med 9 av 10 poeng. Begge har godt med fiber, fullkorn og protein. De har også lite mettet fett, sukker og stivelse sammenlignet med andre produkter.
Regner man ut fra kilopris er disse også blant testens aller rimeligste alternativ. Testens aller billigste rundstykker kommer fra Brisk, som også er et godt alternativ, med 8 av 10 poeng.
Stiv pris og mye stivelse
Mye raffinert stivelse, salt og tilsetningsstoffer – testtaperne er prosesserte og bearbeidede produkter. I tillegg er de også blant de dyreste i testen.
FRIA Havrerundstykker (3 av 10) og Fria Minibaguetter (4 av 10) har testens høyeste sukkerinnhold, nest høyeste saltinnhold og har lavest innhold av protein av alle rundstykkene i testen.
Sistnevnte er også testens dyreste med en kilopris på 307 kroner, etterfulgt av Fria Havrerundstykker og Kolonihagens Handbakte havrestykker med hampfrø, som begge kostet 267 kr kiloen på kjøpstidspunktet.
Grad av sunnhet og pris henger med andre ord ikke alltid sammen, noe Forbrukerrådets tester viser titt og ofte. Det samme gjelder for grove, glutenfrie rundstykker.
— Igjen ser vi at høy pris ikke nødvendigvis betyr høyt innhold av sunne ingredienser. Dersom du er ute etter rimelige og sunne rundstykker, anbefaler vi vinnerne av testen, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.
Vesentlig økning i pris og prisforskjeller på glutenfritt
Tall fra SSB viser en generell prisøkning på matvarer på snaut 14 prosent fra 2019 til 2023. Dette inkluderer imidlertid ikke glutenfrie produkter, og Norsk Cøliakiforening gjorde derfor en egen kartlegging – med oppsiktsvekkende resultat: Prisen på et utvalg av glutenfrie varer har siden 2019 økt med hele 28 prosent.
Det henger ikke helt på greip, ifølge Instefjord.
— Prisen på glutenfrie produkter har økt betydelig mer enn tilsvarende glutenholdige produkter de siste årene. Vi har vanskelig for å se at det finnes gode forklaringer på en så sterk prisøkning og prisforskjell, sier Instefjord.
Se til toppen av ingredienslista
Glutenfrie produkter er ofte bearbeidede, og næringsdeklarasjonen på baksiden av rundstykkene er ikke alltid like lett å tyde.
Er du ute etter de sunneste rundstykkene, er en tommelfingerregel at dersom stivelse er står øverst på lista over ingredienser, og fullkorn kommer langt ned på lista, bør du velge et annet produkt, ifølge Instefjord.
— Raffinert stivelse er generelt en høyt prosessert ingrediens, som gir rask stigning av blodsukkeret. Er du ute etter et grovt, sunt og mettende rundstykke anbefaler vi å styre unna produkter fulle av stivelse, og der tilsetningsstoffer og emulgatorer også svever høyt oppe på ingredienslista, sier Instefjord.
Andreas Framnes
Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse
Om testen
Testen er gjennomført av Forbrukerrådet, og kvalitetsikret av Norsk Cøliakiforening.
Vi har vurdert næringsinnholdet i 12 glutenfrie rundstykker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av rundstykkene, har vi sett på hvor mye mettet fett, fiber, fullkorn, protein, sukker og salt rundstykkene inneholder. Et lavt innhold av mettet fett, og høyere innhold av fiber og fullkorn trekker karakteren opp, mens høyere innhold av sukker, mettet fett og salt drar karakteren ned.
Produktene rangert fra poeng 1-10. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de som slår best ut ernæringsmessig kan få 10 poeng, mens de som slår dårligst ut kan gå ned til 1 poeng. Eit produkt som får poengsum 10 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter, som f.eks. vanlig grove rundstykker.
Omdiskutert tilsetningsstoff
Flere tilsetningsstoffer brukt i matindustrien blir stadig diskutert som noe som kan påvirke helsen vår på en negativ måte.
Et eksempel på dette er monolaurin, som er ein forbindelse som kan inngå i mono- og diglyserider av fettsyrer (E471), eit relativt vanlig tilsetningsstoff i glutenholdige brødprodukter. E471 er lovlig å tilsette mat både i Norge og i EU.
Noen forskere mener vi bør unngå E471 i mat hos mennesker, da musestudier har vist effekter via endringer i tarmfloraen.
Hatting grove rundstykker, Goodly baguett, og begge Fria-baguettene innholder E471. Fordi forskningen ikke er robust nok, teller ikke dette negativt for karakterene.