Digital

Google manipulerer brukerne til kontinuerlig overvåkning

27. november, 2018

Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentakende masing, viser en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet, som klager inn selskapet for brudd på personvernlovgivningen.

Press release in English

Google sporer brukerne sine gjennom innstillingene «Posisjonslogg» og «Nett- og app-aktivitet», som er en del av alle Google-kontoer. Sporingen er spesielt vanskelig å unngå for alle med Android-telefoner, slik som Samsung og Huawei.

– Google behandler enorme mengder lokasjonsopplysninger, som etter vår mening har blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet.

Når vi har med oss mobilen, sporer Google hvor vi går, hvilken etasje vi befinner oss i, og hvordan vi beveger oss. Disse opplysningene kan settes sammen med for eksempel hva vi søker etter, og hvilke nettsider vi besøker.

– Basert på funnene i rapporten «Every step you take», vil Forbrukerrådet og syv andre europeiske forbrukerorganisasjoner nå klage inn Google for brudd på den europeiske personvernlovgivningen.

Slik lurer Google deg til å dele lokasjon

Selskapet benytter flere teknikker for å få deg til å «akseptere» sporing:

Manipulerende klikk-oppsett
Når du setter opp en Android-telefon, kan du bli manipulert til å skru på «Posisjonslogg» uten at du er klar over det, i strid med lovens krav om et fritt og opplyst samtykke.
Skjulte standardinnstillinger
Når du setter opp en Google-konto er «Nett- og appaktivitet» gjemt bak ekstra klikk og slått på som utgangspunkt.
Misvisende og ubalansert informasjon
Du får ikke tilstrekkelig informasjon om hva du takker ja til, og blir ført bak lyset om hvordan informasjon samles inn og blir benyttet.
Masing
Du blir gjentatte ganger spurt om å skru på «Posisjonslogg» når du bruker ulike Google-tjenester.
Sammenkoblede tjenester og mangel på graderte valg
Hvis du vil benytte tjenester, slik som «Google Assistent» eller merke bilder med hvor de er tatt, blir du bedt om å akseptere massiv sporing.

 

– Brukerne har ikke gitt et fritt, spesifikt og informert samtykke til denne formen for datainnsamling, spesielt med tanke på hvor omfattende og massiv sporingen er, sier Gro Mette Moen.

– Vi forventer at selskapene legger til rette for gode og opplyste valg og lar brukerne få kontroll over egne personopplysninger. Dessverre er det ikke slik i dag med Google, noe som både bryter med forbrukernes forventninger, og intensjonen bak det nye regelverket.

Klage på Google til Datatilsynet Rapport: Every Step You Take

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Pressebilde

Fagdirektør (fungerende) Gro Mette Moen (Foto: Ole Walter Jacobsen)

Abonner på vårt nyhetsvarsel