Siste nytt

Ikke betal kravet fra skolen

1. april, 2022

Har barnet ditt fått et læringsbrett eller nettbrett på skolen? Hvert år opplever foreldre å få skyhøye pengekrav om barnet har hatt et uhell med læringsbrettet. Det vil Forbrukerrådet ha en slutt på.

I dag avsluttes hovedinntaket for de lovende små som skal trappe opp til første skoleår høsten 2022. Det er mye å se frem til for både spente foreldre og barn – blant annet kommer mange til å få et flunkende nytt, digitalt læringsbrett fra skolen.

Som de fleste vet er kombinasjonen barn og skjørt teknologisk utstyr ganske utfordrende. Det sier seg selv at disse læringsbrettene lever ganske risikofylte liv i små barnehender. Allikevel er Forbrukerrådet gjort oppmerksomme på at skolene ofte sender krav om å dekke kostandene dersom barna skulle ha hatt et uhell og skadet nettbrettet sitt.

– Noen foreldre forteller om regninger på opp mot 3000 kroner. Jussen er klar på dette punktet, og så lenge skaden skyldes et uhell så kan ikke barna holdes ansvarlig. De minste barna vil neppe kunne holdes ansvarlig uansett, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen.

Uhell kan skje

Vi oppfordrer alle til å behandle tingene sine pent, men det skal ikke så alt for mye til for å skade et læringsbrett. Læringsbrettene er nettbrett, som for eksempel en i Pad, og har dermed både glasskjerm og små, skjøre deler. Kombiner det med livlige klasserom og unge barn, og uhellet kan fort være ute.

– Det skal ganske mye til for å holde et lite barn erstatningsmessig ansvarlig for en skade. Har barnet skadet nettbrettet med vilje, altså kastet det i do eller brukt det som frisbee – ja, da kan det ha seg sånn at mor og far må punge ut. Men – har barnet hatt et uhell kan ikke skolen kreve at du betaler for det, forteller Iversen.

Eksempler på uhell:

  • Barnet har læringsbrettet i sekken, og faller på en glatt skolevei. Dersom fallet skader læringsbrettet er ikke barnet ansvarlig.
  • Barnet legger fra seg sekken i klasserommet og når barnet kommer tilbake er sekken blitt røft behandlet, og nettbrettet inni har blitt skadd. Dette er noe som kan skje i en skolesammenheng, og vil ikke utløse erstatningsplikt.
  • Barnet har læringsbrettet på pulten, og det faller i gulvet. I et klasserom med 30 barn er det en nærliggende risiko at dette kan skje, og slike hendelser må også sees på som hendelige uhell.
  • Barnet oppdager at læringsbrettet skadd uten at det har noen forklaring på hvorfor. Høyteknologisk utstyr som dette kan lett bli skadd, og skaden i seg selv er ikke nok til å pålegge barnet ansvar.

Med andre ord er det kun når poden virkelig har utagert at skolen kan legge regninga i din postkasse. Dessuten ligger bevisbyrden på skolen – det er de som må bevise at barnet med overlegg har ødelagt læringsbrettet.

Ikke betal

Så hva skal du gjøre da, hvis 6-åringen kommer hjem med lua i hånda og kan fortelle at læringsbrettet har blitt ødelagt? Trøst barnet ditt og slapp av – Thomas Iversen har nemlig følgende råd:

– Ikke betal kravet fra skolen om det skulle komme i postkassa. Be om en begrunnelse, og vis til denne nettsiden:

Rettigheter for deg med læringsbrett

– Understrek når du snakker med skolen at uhell ikke utløser noen erstatningsplikt, og at skolen selv må bevise at barnet har handlet uforsiktig da læringsbrettet ble ødelagt. Du kan også be skolen kontakte kommuneadvokaten for en vurdering av saken, eller ta kontakt med oss i Forbrukerrådet for tips og veiledning!

Du kan også kontakte Rettssenteret via deres hjemmesider.

Thomas Iversen.Foto

Thomas Iversen

Seniorrådgiver/forbrukerjurist

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel