Irsk lov for norske facebook-brukere
17. august, 2011
Nordmenns personvernrettigheter på Facebook reguleres av irsk lov. Dette har Datatilsynet kommet frem til i behandlingen av Forbrukerrådets klage på Facebook.
Forbrukerrådet klagde for et godt år siden Facebook og spilleverandøren Zynga inn for Datatilsynet for brudd på personopplysningsloven. I behandling av klage har tilsynet kommet frem til at Facebook ikke er underlagt norsk lov, så lenge selskapet ikke er registrert i Norge.
– Vi opplever det som lett absurd at vi må henvende oss til det irske datatilsynet for å få en avklaring om hva Facebook kan og ikke kan foreta seg i Norge, sier fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.
– Facebook og spilltilbydere samler inn stadig mer informasjon om oss. Forbrukerrådet mener at grunnlaget for innhentingen og bruken av personopplysninger er i strid med den norske personopplysningsloven.
Forbrukerrådet sender nå over klagen til det irske Datatilsynet for behandling.
Facebook på norsk
– Facebook er på norsk og utvilsomt rettet mot norske forbrukere. Facebook har også en opplagt binding til Norge ved at personinformasjonen vår brukes til å tilpasse reklamen for norske brukere, sier Thomas Nortvedt.
Forbrukerrådet mener det er helt grunnleggende at Facebook og andre tilbydere ikke skal kunne avtale seg bort fra lovpålagte rettigheter, eller vise til lover i Irland eller California.
– Selskaper som leverer verdensomspennende tjenester må forholde seg til lovverket i landene de opererer i. Det har utviklet seg et parallelt avtaleunivers på internettet, der elementære prinsipper blir omgått, overkjørt og vridd på. Personvern skal selvfølgelig følges – også på nett.
Oversendt Irland
Det pågår for tiden en revisjon EUs Data Protection Directive, der Forbrukerrådet sammen med den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC krever at Facebook og andre må forholde seg til nasjonal lovgivning.
– Dette er et viktig arbeid, men samtidig er det viktig at norske borgere har adgang til å hevde sin rett i eget land, selv om EU harmoniserer selve lovverket knyttet til personvern og internett, sier Thomas Nortvedt.
- Forbrukerrådets krav
- Du selv skal eie informasjonen du deler på Facebook. Du skal også få vite hva slags informasjon som er lagret om deg, og hvordan denne informasjonen blir brukt.<br><br>
- Standardinnstillingene skal begrense hvem som kan se og bruke informasjonen om deg.<br><br>
- Tredjepartsapplikasjoner, slik som spilltilbydere, skal kun få tilgang til den informasjonen de trenger for å fungere. Facebook skal heller ikke kunne frasi seg ansvar for tredjeparter som samler, lagrer eller benytter personlig informasjon.
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm