Lik kosmetikk med ulikt innhold i ulike land
28. november, 2020
Handler du kosmetikk på nett eller reiser? Da bør du vite at tuber og krukker som ser helt like ut, kan ha svært forskjellig kjemisk innhold avhengig av hvilket land de handles i.
Forbrukerrådene i Norden har i en felles undersøkelse avdekket at tilsynelatende identisk kosmetikk kan ha svært ulikt innhold av uønskede kjemiske stoffer i ulike land. Det er undersøkt 39 produkter som viser seg å ha 176 ulike versjoner. Mange av disse med problematisk innhold av kjemiske stoffer. At sammensetningen av kjente merkevarer varierer selv mellom naboland er overraskende. Undersøkelsen er et samarbeid mellom Forbrukerrådet og 33 andre organisasjoner spredt over hele verden.
Mange versjoner av samme kosmetikk
Det er undersøkt populære kremer, tannpastaer, sjampoer, bodylotion og mascaraer kjøpt i en lang rekke land over hele verden, blant annet Frankrike, USA, Brasil og Norden. Undersøkelsen ble foretatt sommeren 2020.
Sjampoen Head&Shoulders ble funnet i hele 13 ulike varianter verden over. I Norge inneholdt sjampoen det hormonforstyrrende stoffet sodium salicylate. I flere andre land fant man ikke dette stoffet. Til gjengjeld ble det funnet zinc pyrithione som kan skade forplantningsevnen, eller de sterkt allergifremkallende stoffene MI og MCI.
— At tilsynelatende identiske produkter har forskjellig innhold i ulike land gjør det vanskelig for mange forbrukere. Et produkt du er vant til, og som ikke inneholder allergifremkallende stoffer, kan plutselig være noe annet i et annet land, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Har du allergier som kan forverres eller trigges av allergifremkallende stoffer er det derfor viktig at du er klar over at ulikt innhold kan forekomme dersom du for eksempel handler kosmetikk på nett.
— Når tilsynelatende identiske produkter inneholder ulike stoffer i ulike land, skaper det utfordringer for spesielt allergikere. Selv om emballasjen ser lik ut i ulike land, må man holde tungen rett i munnen og finlese innholdsdeklarasjonen for å vite hva man kjøper når man handler i utlandet eller på utenlandske nettbutikker.
63 problematiske stoffer i kjemisk cocktail
I de undersøkte kosmetikkproduktene ble det funnet hele 63 uønskede kjemiske stoffer. Av disse var 22 stoffer som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. De svært allergifremkallende konserveringsmidlene MI og MCI, som kan gi livsvarig allergi, ble funnet i flere produkter i flere land. Det ble funnet problematiske stoffer i kosmetikk fra alle undersøkte land.
— Stoffene og produktene er ikke spesielt problematiske hver for seg, men cocktaileffekten, det vil si summen av påvirkning fra ulike stoffer i kosmetikk og andre produkter, er lite kartlagt og bekymrer forskere, sier Blyverket
Ber regjeringen komme på banen
I undersøkelsen ble det sett på 32 produkter fra norske butikker. Av disse er det kun tre som ikke inneholder problematiske kjemikalier. Det er med andre ord problematiske stoffer i svært mange kosmetikkprodukter til salgs i Norge .
— Undersøkelsen bekrefter viktigheten av å få fortgang i arbeidet med å regulere hormonforstyrrende og andre uønskede stoffer strengere, sier Blyverket
Det pågår prosesser i EU som har som mål nettopp å stramme inn lovverket rundt bruk av problematiske stoffer i forbrukerprodukter.
— Vi forventer at Regjeringen aktivt arbeider for en strengere regulering og bidrar til fortgang i de prosessene som pågår for å hanskes bedre med kjemikalieproblematikken. Det vil være et svært viktig bidrag for å sikre også norske forbrukere, forteller Blyverket.
Enn så lenge er det ikke nok regulering på plass, og det er svært krevende for forbruker å orientere seg i jungelen av innholdsstoffer og kjemikalier. Forbrukerdirektøren har derfor kun ett råd til forbrukere:
— Se etter produkter med Svanemerket eller EU-blomsten hvis du vil være helt sikker på at du unngår hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer. Det er svært mye å kreve av forbrukere at de selv skal ha oversikt over en lang liste kompliserte kjemiske sammensetninger, så med disse merkeordningene kan du i hvert all være helt trygg, avslutter hun.
Se det danske Forbrukerrådets liste over uønskede stoffer her
Maren Van Buren Struksnæs
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill