Mye akrylamid i barnekjeks
11. mars, 2019
En fersk studie viser at flere kjeks har høye verdier av det helseskadelige stoffet akrylamid. Siden mange kjekstyper retter seg mot barn og barnefamilier, er det helt nødvendig at kjeksprodusentene iverksetter tiltak som reduserer akrylamidmengden.
Akrylamid er et sannsynlig kreftframkallende stoff som dannes i bruningsprosessen når vi steker matvarer som inneholder mye stivelse, særlig i potet- og kornbaserte produkter. Det er derfor viktig at mengden akrylamid holdes på et lavest mulig nivå.
Vi har sammenlignet innhold av akrylamid med referanseverdien som gjelder for kjeks til sped- og småbarn, da et flertall av produktene i testen retter seg mot barn og barnefamilier. Resultatene viser at over halvparten av kjekstypene har verdier som ligger over denne verdien.
Foto: Forbrukerrådet
I testen er det Tom & Jerry Fullkorn, Mariekjeks, Tom & Jerry og Bixit som kommer aller dårligst ut. Øvrige kjeks som får surt ansikt, er Gjende eventyrkjeks og Bokstavkjeks, i tillegg til saltkjeksen Salinas. Det er kun kjeksen Minikex med fullkorn, fra produsenten Hipp, som får smilefjes.
Innhold av akrylamid er vurdert opp mot EUs veiledende referanseverdi for kjeks til sped- og småbarn, 150 mikrogram per kilo.
Kjeks | Produsent | Akrylamid (µg/kg) | Barn |
---|---|---|---|
Tom and Jerry fullkorn | Sætre/Orkla* | 380 | |
Mariekjeks | Sætre/Orkla* | 370 | |
Tom and Jerry | Sætre/Orkla* | 330 | |
Bixit original | Sætre/Orkla* | 300 | |
Gjende eventyr kjeks | Sætre/Orkla* | 280 | |
Bokstavkjeks | Sætre/Orkla* | 240 | |
Salinas | Sætre/Orkla* | 230 | |
Cartoonies | Burton’s Biscuit | 170 | |
Safari original | Sætre/Orkla* | 160 | |
Kornmo original | Sætre/Orkla* | 150 | |
Nutri star, fra 10 måneder | Nestle | 140 | |
Minikex fullkorn (+12 mnd) | Hipp | 87 |
– Det er alvorlig når populære kjeks for små barn inneholder høye nivåer av akrylamid. Akrylamid i mat kan øke faren for kreft, og barn er mer utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt. Vi håper produsentene tar grep og får disse nivåene ned, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.
Les rapporten – Akrylamid i mat – mars 2019Bilder fra rapport krediteres fotograf Christian Wangberg.
Sørg for variert kosthold og unngå hard steking
Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved steking og grilling. Særlig i stivelsesrike produkter fra potet- og kornbaserte matvarer vil det dannes akrylamid.
Stoffet oppstår ikke bare under produksjon i industrien, men også hjemme på kjøkkenet når du varmer maten selv.
Du kan redusere inntaket av akrylamid ved å steke maten mindre hardt. Både temperatur og hvor lenge du varmer maten, har betydning. Toast og pommes frites bør ikke bli for mørke i fargen. Jo hardere maten blir stekt, grillet eller fritert, jo mer akrylamid dannes.
Ta tiden, og følg instruksjonen, når du tilbereder maten hjemme. Et annet godt råd er å sørge for å ha et variert kosthold, og kutte ned på matvarer som potetchips, pommes frites og kjeks. Disse produktene har i tillegg et høyt innhold av fett, sukker og salt.
Matprodusentene har ansvar
Matvareindustrien er gjennom en forordning fra EU pålagt å iverksette tiltak for å holde nivåene av akrylamid så lave som mulig. I produktutvikling bør produsentene teste ut oppskrifter og produksjonsmetoder.
Etter nytt regelverk skal produsentene også regelmessig utføre tester og analysere for innhold av akrylamid. Målet er å beskytte forbrukerne mot eksponering for stoffet.
EU-kommisjonen har definert såkalte veiledende referanseverdier for innhold av akrylamid i en rekke kategorier av matvarer. Kjeks definert som barnemat i henhold til EUs barnematdirektiv, har veiledende referanseverdi på 150 mikrogram per kilo. Annen kjeks har veiledende referanseverdi på 350 mikrogram per kilo.
Pressemelding fra Forbrukerrådet – Skuffende mye akrylamid i kjeksGunstein Instefjord
Leder for forbrukerpolitikk
Fakta om akrylamid
Akrylamid er et sannsynlig kreftframkallende stoff som dannes i bruningsprosessen når vi steker matvarer som inneholder mye stivelse.
Akrylamid er påvist i matvarer som brød, knekkebrød, kjeks og frokostblandinger, i barnegrøtpulver, pommes frites, potetchips og kaffe.
Stoffet dannes når matvarene blir brune under steking og frityrkoking, og når kaffebønner brennes.
Akrylamid dannes ved temperaturer over 120 grader.
Kilde: Folkehelseinstituttet