Ny matsvinn-lov viktig for å redusere sløsing

11. april, 2025

Regjeringen la i går fram forslag til lov om reduksjon av matsvinn. — Et viktig skritt for å redusere unødvendig sløsing, sier Forbrukerrådet.

En som kaster mat i søpla, sett fra søppelkassens perspektiv.foto
Foto: Elevate på Unsplash

Torsdag la landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen fram et nytt lovforslag som skal få ned matsvinnet i Norge.

Forbrukerrådet har over lengre tid arbeidet for å få på plass flere tiltak mot matsvinn, og deltok i Matsvinnutvalget som leverte sin rapport i januar 2024.

Siden forbrukerleddet omfatter rundt 5 millioner mennesker, er det her matsvinnet er størst. Det er derfor viktig med tiltak også for forbruker.

Må være enkelt å unngå matsvinn

— Ansvaret for reduksjon av matsvinn hjemme hos forbrukerne kan ikke legges på forbrukerne alene. Bransjen og kommuner må gjøre det enklere for oss forbrukere å unngå matsvinn, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Hun fortsetter:

— Med dette lovforslaget har vi fått et viktig verktøy der aktørene må gjøre risikovurderinger og gjennomføre tiltak for å unngå matsvinn i egen virksomhet og på tvers av verdikjeden, inkludert ut mot forbruker.

— At dagligvarer, kiosker og lignende skal senke prisene og aktivt markedsføre næringsmidler som er i ferd med å gå ut på dato er også av stor betydning, legger Blyverket til.

Ny lov kan gi bedre matemballasje

Dersom loven innføres, er det viktig at Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn – en samarbeidsavtale mellom myndighetene og flere organisasjoner i matbransjen styrkes, slik at den kan virke sammen med loven. 

Inger Lise Blyverket.Foto
Inger Lise Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen

Det vil gi en rekke fordeler for forbrukeren, mener Blyverket. 

— Vi forventer at et krav om aktsomhetsvurdering blant annet vil lede til mer miljøvennlig matemballasje som bedre bevarer matens kvalitet etter åpning, mer hensiktsmessige pakningsstørrelser, et bedre tilbud av frukt- og grønnsaker i løsvekt og full stans i 3 for 2-kampanjer på produkter med kort holdbarhet, sier hun.

— Informer forbrukerne

I rapporten fra Matsvinnutvalget kan vi lese at land som Storbritannia, Ungarn og Nederland har oppnådd reduksjoner av matsvinn tilsvarende 27-31 prosent gjennom store informasjonskampanjer.

Utvalget konkluderer med at tilsvarende bør gjennomføres i Norge, og støttes av forbrukerdirektøren.

— En lov om reduksjon av matsvinn må følges opp med gode informasjonskampanjer. Forbrukerrådet forventer derfor at det i statsbudsjettet settes av midler der organisasjoner, kommuner og andre aktører kan søke om midler til informasjonstiltak rettet mot forbruker, sier Blyverket.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker