Ny matsvinn-lov viktig for å redusere sløsing
11. april, 2025
Regjeringen la i går fram forslag til lov om reduksjon av matsvinn. — Et viktig skritt for å redusere unødvendig sløsing, sier Forbrukerrådet.

Torsdag la landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen fram et nytt lovforslag som skal få ned matsvinnet i Norge.
Forbrukerrådet har over lengre tid arbeidet for å få på plass flere tiltak mot matsvinn, og deltok i Matsvinnutvalget som leverte sin rapport i januar 2024.
Siden forbrukerleddet omfatter rundt 5 millioner mennesker, er det her matsvinnet er størst. Det er derfor viktig med tiltak også for forbruker.
Må være enkelt å unngå matsvinn
— Ansvaret for reduksjon av matsvinn hjemme hos forbrukerne kan ikke legges på forbrukerne alene. Bransjen og kommuner må gjøre det enklere for oss forbrukere å unngå matsvinn, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Hun fortsetter:
— Med dette lovforslaget har vi fått et viktig verktøy der aktørene må gjøre risikovurderinger og gjennomføre tiltak for å unngå matsvinn i egen virksomhet og på tvers av verdikjeden, inkludert ut mot forbruker.
— At dagligvarer, kiosker og lignende skal senke prisene og aktivt markedsføre næringsmidler som er i ferd med å gå ut på dato er også av stor betydning, legger Blyverket til.
Ny lov kan gi bedre matemballasje
Dersom loven innføres, er det viktig at Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn – en samarbeidsavtale mellom myndighetene og flere organisasjoner i matbransjen styrkes, slik at den kan virke sammen med loven.

Det vil gi en rekke fordeler for forbrukeren, mener Blyverket.
— Vi forventer at et krav om aktsomhetsvurdering blant annet vil lede til mer miljøvennlig matemballasje som bedre bevarer matens kvalitet etter åpning, mer hensiktsmessige pakningsstørrelser, et bedre tilbud av frukt- og grønnsaker i løsvekt og full stans i 3 for 2-kampanjer på produkter med kort holdbarhet, sier hun.
— Informer forbrukerne
I rapporten fra Matsvinnutvalget kan vi lese at land som Storbritannia, Ungarn og Nederland har oppnådd reduksjoner av matsvinn tilsvarende 27-31 prosent gjennom store informasjonskampanjer.
Utvalget konkluderer med at tilsvarende bør gjennomføres i Norge, og støttes av forbrukerdirektøren.
— En lov om reduksjon av matsvinn må følges opp med gode informasjonskampanjer. Forbrukerrådet forventer derfor at det i statsbudsjettet settes av midler der organisasjoner, kommuner og andre aktører kan søke om midler til informasjonstiltak rettet mot forbruker, sier Blyverket.

Andreas Framnes
Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse