Siste nytt

Sjekk dette når du laster ned og bruker apper

13. mai, 2016

Apper er blitt et viktig verktøy for oss. Samtidig står vi i fare for å dele mer om oss selv enn vi ønsker. Her er noen råd for hvordan du kan ta tilbake noe av kontrollen.

Les mer om Forbrukerrådets appfail-kampanje

1. Vær gjerrig på informasjon om deg selv
Mange apper ber om mye informasjon, slik som alder og bosted. Må du fylle inn alle feltene? Hvis ikke, så kan det være greit å la være.

2. Les brukeromtaler
Det er alltid lurt å sjekke andres erfaringer før du laster ned appen. Du finner brukeromtaler i både nettbutikkene og på nett.

3. Ikke gi appen tilganger den ikke trenger
Si nei hvis appen ber om flere tilganger enn den trenger. Se gjerne igjennom tilgangene innimellom, og vurder hva du ønsker at appene skal få lov til.

4. Vurder hva du vil dele med Facebook og Google
Flere apper har innlogging gjennom Facebook eller Google. Enkelt, men du deler plutselig mye med mange.

Kvinne holder mobil.foto

5. Begrens deling av informasjon
Det er ikke gitt at du ønsker å dele joggeturen eller bildene dine med resten av verden. Sjekk innstillingene i appen, og bestem hva du vil dele med hvem.

6. Legg inn kode på app-kjøp
Har du barn som benytter telefonen din? Alltid lurt å sette en kode på app-kjøp. Sjekk våre tips. Ta også en prat om at både apper og kjøp i apper kan bli dyrt.

7. Avslutt kontoen når du er ferdig med appen
Mange apper oppbevarer informasjon om deg for alltid, hvis du ikke sletter brukerkontoen. Se etter knapp for sletting, eller send e-post.

8. Slett apper du ikke bruker
Noen apper henter inn informasjon også når du ikke bruker appen. Slett apper du ikke bruker. Du sparer dessuten plass på mobilen.

9. Fjern alt hvis du selger telefonen
Skal du kvitte deg med telefonen? Se til at informasjon og appene dine slettes ved å tilbakestille telefonen til fabrikkinnstillingene.

Bilde av ansatt: Finn Myrstad.Foto

Finn Myrstad

Fagdirektør

Abonner på vårt nyhetsvarsel