Strømsalgselskaper påfører kunder milliardtap

9. april, 2024

Kunder med variable strømavtaler betalte i 2023 nesten 19 000 kroner mer enn spotpriskundene – Selskapene gjør seg fete på kundene med minst innsikt, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket. 

Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) har lagt frem statistikk som viste at variable strømavtaler var nesten 19 000 kr dyrere enn spotprisavtaler i 2023, gitt et gjennomsnittsforbruk på 16 000 kWh. Samlet utgjør dette nesten to milliarder kroner.

De variable avtalene er i all hovedsak tatt ut av aktivt salg, samtidig oppgir NVE at 3,7 prosent av alle husholdninger fortsatt har disse kontraktene. Forbrukerrådet ber nok en gang selskapene avslutte avtalene.

— Ingen ønsker å betale mer enn de må for strømmen. Det er da også strømkundene med minst innsikt som er blitt stående på disse avtalene, og som ender opp med å betale svært dyrt for strømmen, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

— Dette er penger som hadde kommet godt med for de fleste, gitt både høye strømpriser og høyere priser generelt. Dessverre lever selskapene tydeligvis godt med at kundene betaler blodpris for strømmen.

Strømmast.photo
Photo: Colourbox

Merkostnad ved variable avtaler 2023

De siste tre månedene har variable avtaler kostet 204 øre pr kWh i Sør-Øst Norge med et årlig forbruk på 16 000 kWh. Spotprisen har i samme periode vært på 98 øre. Dyrest av alle avtalene er Nordlysenergis «Topp 3 Garanti» med 468 øre/kWh.

Forbruk (kWh) Merkostnad 2023 (variabel
20 000 23 368
16 000 18 694
12 000 14 021

«Trygg» strømhandel

Bransjen har tidligere hevdet at de ikke kan avslutte variable avtaler uten kundenes samtykke. Samtidig har selskapene tidligere endret både priser og vilkår på andre avtaler kun ved å informere om endringen. Det er da heller ingen som vil protestere dersom det gjøres endringer som kommer kundene til gode.

—  Her står det opplagt på viljen, og ikke evnen. At avtalene ofte er solgt av selskaper sertifisert med «Trygg strømhandel» sier sitt om både ordningen og ikke minst om en bransje som setter egen inntjening foran kundenes beste, sier Inger Lise Blyverket.  

—  Flere av disse avtalene har navn som «Solid», «Trygg», «Lavpris» og «Forutsigbar». Dessverre er det ingen sammenheng mellom lovnadene og avtalen kundene har endt opp med. Her er det mange som betaler veldig mye mer for strømmen enn de må.

Bytt for deg og dine

Forbrukerrådet anbefaler alle å sjekke avtalen sin på strømpris.no. Hvis du kjenner noen du mistenker trenger hjelp, så er navnet på avtalen det eneste du trenger for å sammenligne avtalene. Selve byttet er gjort med få tastetrykk og utføres av det nye selskapet.

Ta gjerne også en sjekk om du betaler for tilleggstjenester, slik som strømforsikring og grønn strøm. Dette er tjenester som nesten aldri kommer til nytte og som gjør lite utover å legge seg på toppen av en allerede høy strømregning.

Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) la nylig frem statistikk som viste at spotpriskontrakter var nesten 23 400 kr billigere enn variabelprisavtaler i 2023 med et forbruk på 20 000 kWh (enebolig). Omregnet til 16 000 kWt (som ofte benyttes som et gjennomsnittsforbruk), blir dette nesten 19 000 kroner i året

Ifølge SSB var andelen husholdninger med variabel priskontrakter 3,7 prosent i siste kvartal av 2023. Samtidig oppgir NVE at det i 2022 var nesten 2 800 000 målepunkter i Norge, noe som gir i overkant av 100 000 målepunkter på variabelkontrakter. Gitt et snittforbruk på 16 0000 kWh med ekstra kostnad på 19 000 kroner, gir dette en samlet sum på om lag 1.9 milliarder kroner.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Om variable avtaler

Ved variable prisavtaler gis det varsel om endringer i pris 30 dager i forkant. Prisen på slike avtaler har en tendens til å stige kjapt når det er minimale økninger på kraftbørsen, men går ned ganske sakte når spotprisen synker.

Strømstøtten tar utgangspunkt i spotprisen på strømbørsen, og ikke det strømkunden betaler til selskapet ditt. Kunden får altså ikke kompensert for det du betaler utover spotprisen ved en variabel avtale.

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker