Studenter tar sjansen på å leie bolig usett: Her er Forbrukerrådets husleietips

30. juli, 2024

En fersk undersøkelse viser at hele 7 av 10 studenter på boligjakt er åpne for å leie bolig uten å ha sett den først. Forbrukerrådet har klare råd til leietakere for å minimere sjansen for konflikter med utleier.

Med stadig høyere leiepriser og færre ledige boliger enn før pandemien, møter de mange som nå skal flytte på seg i forbindelse med studiene, et utfordrende leiemarked.

En undersøkelse gjort av YouGov for Forbrukerrådet viser at sju av ti er åpne for å leie hybel uten å ha sett den først.

Like mange oppgir at de takket ja til boligen usett forrige gang de flyttet, noe som er en tydelig økning sammenlignet med i fjor.Forbrukerrådet advarer på generelt grunnlag mot å leie bolig usett, men forstår at det kan være vanskelig å unngå for de som for eksempel flytter til en helt annen del av landet.

– Det optimale er å se boligen før du leier, men vi skjønner at det ikke er like realistisk for alle. Hvis du ikke har mulighet til å gå på visning selv, sjekk om du kjenner noen som kan gå dit for deg. Uansett er det svært viktig at du inngår en skriftlig kontrakt der det fremgår hva som inngår i leieavtalen, sier forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet.

Hun anbefaler å bruke å bruke  Forbrukerrådets husleiekontrakt, som sikrer at leieforholdet følger reglene i husleieloven.

Unngå problemer med depositumet

Gløersen forteller at Forbrukerrådet hvert år får en rekke henvendelser fra leietakere som opplever konflikter med utleier, og lurer på hvilke rettigheter de har.

Et annet klart råd hun gir nyinnflyttede leietakere er å alltid ta en grundig sjekk av boligen, og ta bilder eller video av alle feil og mangler en finner.

– Er det spikerhull i veggen, hakk i kjøkkenbenken eller andre synlige skader eller mangler ved boligen, bør du dokumentere disse på innflytningsdagen. I verste fall kan utleier kreve at du betaler for skader som var der da du flyttet inn, ved å trekke fra depositumet.

Når vi først er inne på depositumet, må du for all del ikke sette dette direkte inn på utleiers konto, advarer Wennberg Gløersen.

– Depositum skal settes inn på en egen depositumskonto i leietakers navn. Dette er en viktig forsikring mot at utleier tar pengene dine uten en gyldig grunn, en problemstilling vi dessverre får flere henvendelser om hver sommer.

Forbrukerrådet har nylig laget en egen samleside med råd og tips til unge forbrukere, som det kan være nyttig for både studenter og andre å ta en kikk på.

Thomas Ege

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og økonomi


 

Forbrukerrådets husleietips

1.Gjør det du kan for å se boligen FØR du betaler.
2. Bruk kontrakt
3.Sjekk hva som er inkludert i husleien.
4.Undersøk hvilke plikter du får.
5.Merk deg oppsigelsestiden.
6.Krev depostitumskonto.
7.Dokumenter skader på bolig med utleier ved inn- og utflytting.
8.Hold boligen i stand.
9.Ikke undertegn for andre. I kollektiv bør alle signere.
10.Klag hvis utleieren ikke gjør det de skal. Du kan få hjelp av Husleietvist-utvalget, forliksrådet eller et konfliktråd.

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker