Test av vannkokere: Styr unna denne hvis du ikke vil brenne deg
29. november, 2024
Vi har testet 26 vannkokere. Her er det er flere bra på markedet, også blant de billigste variantene. Testtaperen risikerer du derimot å brenne deg på.
Vannkokere er fast inventar på mange norske kjøkken. De er en energieffektiv måte å koke opp vann på, særlig sammenlignet med eldre kokeplater.
– Vi vil gi forbrukere oversikt over hvilke vannkokere som gir mest for pengene, og hvilke man rett slett bør styre unna, sier Elin Volder Rutle, fagsjef bærekraft i Forbrukerrådet.
Testen viser at det ikke er nødvendig å bruke tusenvis av kroner for å få en god vannkoker.
– Flere rimelige modeller gjør det bra, mens noen av de dyreste variantene svikter – spesielt på sikkerhet, sier Elin Volder Rutle, fagsjef bærekraft i Forbrukerrådet.
Testvinner: Bosch TWK8613P
I toppsjiktet med minst 7/10 poeng finner vi hele syv modeller i ulike prisklasser.
Øverst på pallen er Bosch TWK8613P, som koker opp vannet raskere enn alle de andre vannkokerne i testen.
Denne koker opp 1 liter vann på rundt 3 minutter, og minimumsmengden på 2,5 desiliter på kun ett minutt.
Modellen er også enkel å fylle og helle fra, og gir et solid kvalitetsinntrykk. Til en pris på 975 kroner er dette testens beste kjøp.
Flere gode kjøp
I tillegg til testvinneren utmerker seks andre modeller seg med minst 7/10 poeng. Hvilken du bør velge avhenger av hvilke kvaliteter som er viktigst for deg.
Er du en kaffe-feinschmecker som liker å ha full kontroll på vannet når du heller? I så fall kan Bodum Melior, som har en brukervennlig svanehals og enkel rengjøring, være et godt kjøp.
Er du først og fremst på utkikk etter enkel, stor og rimelig vannkoker som får jobben gjort?
Da kan du vurdere Philips Daily Collection HD9350/90. Dette er en av de største og mest brukervennlige modellene i testen, og den koster bare 699 kroner.
Dyrt og utrygt på bunn
Ikke alle modellene er like trygge i bruk. Testens taper er Eva Solos modell Nordic Kitchen, som får bunnkarakter på sikkerhet, da lokket ble glovarmt under koking.
Her kan både barn og voksne risikere å brenne seg, og vi anbefaler derfor å styre unna. Den er også treg, lite energieffektiv og vanskelig å håndtere.
En annen skuffelse er den dyreste modellen i testen, Hario Buono, til 2999 kroner. Kjøper du denne må du regne med å vente i nesten seks minutter før vannet er kokt opp.
I tillegg til å være både treg og lite praktisk, scorer den også dårlig på sikkerhet fordi den ikke skrur seg av automatisk når den er tom.
Sparer man egentlig strøm?
Vannkokere gir energieffektiv oppvarming av vannet sammenlignet med eldre kokeplater, men forskjellen er mindre om du har en induksjonstopp.
Uansett metode vil den største strømbesparelsen gå på hvor mye vann du koker opp, og om du benytter deg av vannet med en gang.
– Det beste strømsparetipset når det gjelder koking av vann, er derfor å ikke koke opp mer enn du har bruk for. Ender du ofte opp med vann til overs, er det lurt å ha en termos stående på kjøkkenbenken, sier Volder Rutle.
Testen viser at vannkokerne generelt presterer greit på å koke opp en full kanne vann effektivt, men at de jevnt over presterer under middels når det gjelder små mengder.
De som gjør det best på dette er testvinneren fra Bosch, der minimumsmengden vann er 2,5 dl og modellen Smeg KLF03, der minimumsmengden er 5 dl.
Linn Elise Jakhelln
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og bærekraft
Om testen
Vi har testet 26 vannkokere, og vurdert alt fra kokeegenskaper og brukervennlighet til energiforbruk, kvalitetsinntrykk, sikkerhet og støynivå.
Prisene er innhentet fra norske butikker og nettbutikker 18.11. 2024.
I forbindelse med Black Friday kan prisene variere. Vi anbefaler å bruke Prisjakt.no til å sjekke prishistorikken hos ulike forhandlere.