Vil forby foreldre å genteste barna sine
10. mai, 2020
Forbrukerrådet mener gentesting kan være helseskadelig og krenke privatlivet, og vil beskytte barn gjennom et lovforbud.
Forbrukerrådet er bekymret for konsekvensene av kommersielle gentester. Svarene er ikke alltid til å stole på, svært personlige opplysninger kan bli solgt, og misbrukt. Det kan også være en helsebelastning å få vite om risiko for alvorlige sykdommer, som det ikke er mulig å forhindre.
Har et ansvar for å hjelpe foreldre
Forbrukerrådets undersøkelse viser at hver femte forelder kunne tenke seg å sende inn en gentest på barna sine. Inger Lise Blyverket, som er direktør i Forbrukerrådet, viser til at i de tilfellene det er medisinske grunner til det, utfører helsevesenet en genetisk utredning.
– Vi mener det kan være et sjansespill med barnas helse og privatliv. Vi advarer foreldre mot å genteste barna, og ønsker at det skal bli ulovlig. Vi tror foreldre vil barnas beste, men det er vanskelig å vite hva det er noen ganger. Derfor sier barnekonvensjonen at staten har et ansvar for å hjelpe til med for eksempel lovgivning. Barnas grunnstoff skal ikke være til salgs.
Kan ødelegge for barna i fremtiden
Nærmere 40 prosent av alle nordmenn kan tenke seg å ta en gentest, ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet. 320 000 har allerede gjort det. Men når de får høre hva de risikerer, ombestemmer de seg. Hvis gendata blir solgt videre, er det bare seks prosent som fremdeles vil testes. Og gendata er en verdifull vare. For eksempel fikk legemiddelgiganten GlaxoSmithKline tilgang til databasen til 23andMe for 300 millioner dollar, opplyser Blyverket.
– Folk vil altså ikke sende avg årde DNA-koden sin, når de får vite hva som kan skje med den. Da er det én gruppe vi mener må beskyttes, og det er barna. De kan ikke ta gode, informerte valg rundt dette. Og hvem vet hvilke dører resultatene kan lukke for dem i fremtiden? De kan miste muligheten til en helseforsikring, eller en jobb de vil ha.
Videresalg av gendata er den risikoen som gjør at flest ikke vil ta en gentest. Men mange reserverer seg også, fordi resultatene kan være feil, at de ikke blir slettet, eller viser risiko for en sykdom det ikke er noen kur for.
På verdensbasis har over 25 millioner mennesker tatt en kommersiell hjemmetest av genene sine. Testene reklamerer med å kunne si noe om for eksempel idrettstalent, geografisk opphav og risiko for alvorlige sykdommer.
Førti prosent vil ta en gentest. Når de får høre om konsekvensene, er det bare seks prosent som fortsatt vil.
Fakta
Rundt 320 000 nordmenn har tatt en kommersiell hjemmetest av genene sine. På verdensbasis dreier det seg om over 25 millioner.
Testene reklamerer med å kunne si noe om for eksempel idrettstalent, geografisk opphav og risiko for alvorlige sykdommer.
Presse
Inger Lise Blyverket
Direktør i Forbrukerrådet
Tlf.: 971 48 690
Foto: John Trygve Tollefsen